Bidenův syn uzná vinu v případech neoprávněně držené zbraně a porušení daňových zákonů

Podle dohody s prokuraturou přizná syn prezidenta Spojených států Hunter Biden vinu v kauze porušení daňových zákonů. Informovala o tom tamní média s odvoláním na ministerstvo spravedlnosti. Třiapadesátiletý právník a lobbista také dosáhl mimosoudní dohody ohledně obžaloby z nelegálního držení zbraně. Podle médií Hunter Biden pravděpodobně bude muset zaplatit pokutu, možný je ale i trest odnětí svobody.

List The New York Times (NYT) uvádí, že Hunter Biden souhlasil s podmínečným trestem za to, že pozdě zaplatil své daně v letech 2017 a 2018. Dohodou se také vyhne trestnímu stíhání za to, že při nákupu střelné zbraně v roce 2018 lhal o užívání drog.

„Prezident i první dáma svého syna milují a podporují jeho snahy o nápravu vlastního života,“ komentoval oznámení mluvčí Bílého domu Ian Sams. Konkrétní obvinění ale nekomentoval.

Obsahem dohody mezi Bidenem mladším a ministerstvem spravedlnosti mimo jiné je, že Biden dva roky nebude užívat drogy a bude souhlasit s tím, že už nikdy nebude vlastnit střelnou zbraň. Dohodu musí ještě schválit soudce.

Advokát mluví o převzetí odpovědnosti

U federálního soudu v Delawaru se Hunter Biden objeví i v příštích dnech. „Po tomto oznámení (…) mohu říci, že pětileté vyšetřování Huntera je uzavřené,“ uvedl podle New York Times Bidenův advokát Christopher Clark, který dodal, že „Hunter je přesvědčený o důležitosti převzít odpovědnost za chyby, které udělal v turbulentním období svého života, kdy byl závislý na drogách“.

Americká média podotýkají, že případ bude mít hlavně politický dopad. Pokud v něm nenastane významný obrat, z hlediska spravedlnosti by totiž mělo být vyšetřování prezidentova syna brzy ukončené.

Drogová závislost a mezinárodní podnikání prezidentova syna jsou častým terčem komentářů republikánských politiků. Bývalý prezident USA Donald Trump, který v následujících volbách plánuje znovu kandidovat, se během svého působení v Bílém domě pokoušel dávat do souvislosti potíže Huntera Bidena s kroky jeho otce.