Berlusconi, populisté, euroskeptici. Volby v Itálii zřejmě skončily patem

Téměř všechny hlasy v italských parlamentních volbách jsou sečteny. Ukazuje se, že žádná z hlavních politických sil nezískala většinu. Italové se „ve velkém“ odvrátili od tradičních stran a dali přednost antisystémovým, euroskeptickým a krajně pravicovým uskupením.

Máme v Itálii hluboké ekonomické problémy, vysokou nezaměstnanost a řekl bych, že i vysokou ekonomickou nerovnost. Panuje pocit, že ti, kteří se mají nejlíp, se mají stále lépe a jsou zakotveni ve svých pozicích a ti ostatní jsou necháni na pospas vlivů globalizace, otevřených trhů a podobně. Tenhle hněv se pak může překládat do různých směrů. Jedním jsou imigranti, kteří jsou bráni jako hlavní příčina problémů a druhý hněv se spíše zaměřuje na ty, kterým říkáme La Casta – tedy establishment, který dosud věci ovládal.
Andreas Pieralli
italský publicista a překladatel

Volby podle předběžných výsledků vyhrála středopravá koalice, v níž jsou nejvýraznějšími silami strana Vzhůru, Itálie (FI) expremiéra Silvia Berlusconiho a protiimigrační a euroskeptická Liga severu (LN) Mattea Salviniho. Tato koalice zatím získala přes 37 procent hlasů.

Jako nejsilnější jednotlivá strana z voleb podle prozatímních výsledků vzešlo populistické protestní Hnutí pěti hvězd (M5S) s 32,8 procenty hlasů. „Jsme absolutním vítězem voleb. Cítíme odpovědnost dát této zemi vládu. Jsme otevřeni jednáním se všemi,“ prohlásil lídr strany Luigi di Maio. Jeho hnutí vsadilo na zaručený příjem pro všechny občany a také na přemístění migrantů do ostatních zemí Evropské unie.

Formace levého středu kolem vládnoucí Demokratické strany získala necelých 23 procent hlasů. „Tohle je rozhodně naše porážka. Nezpochybnitelná a velmi jasná prohra,“ prohlásil místopředseda strany Maurizio Martina. Šéf strany Matteo Renzi kvůli výsledkům voleb rezignoval.

Itálie zažila politické zemětřesení (zdroj: ČT24)

Jih proti severu

Jih a hlavní italské ostrovy, Sicílii a Sardinii, jednoznačně opanovalo M5S, severu dominuje středopravá koalice. Strany levého středu si udržely pouze dvě enklávy na severu – Toskánsko a autonomní region Tridentsko-Horní Adiže (Jižní Tyrolsko) u hranic s Rakouskem.

Média píšou o triumfu populistů, velkém množství povolebních variant a hrozící politické nejistotě. Italská zpravodajka britského deníku The Guardian uvedla, že zhruba polovina Italů, kteří dorazili k urnám, podpořila populistické strany, dříve považované za okrajové. Agentura AFP píše o historickém skóre populistů z M5S a Salviniho krajní pravice, která podle odhadů obdržela v rámci koalice nejvíce hlasů.

„To zamíchalo kartami a uvrhlo zemi do politické nejistoty,“ konstatovala agentura. Deník Financial Times píše o „stranách proti establishmentu, které míří k vítězství“. Šéfka francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová na Twitteru v neděli pozdě večer napsala, že „Evropská unie bude mít krušný večer“.

Jeden z vedoucích představitelů M5S Alessandro Di Battista hovořil v souvislosti s odhady o „triumfu“ hnutí. Další činitel M5S Riccardo Fraccaro už se dal slyšet, že jeho strana bude pro vytvoření příští italské vlády nepostradatelná. „Nikdo nebude schopen vládnout bez M5S,“ dodal Fraccaro. Hnutí nicméně před volbami vyloučilo, že by se podílelo na koaliční vládě.

Místopředseda Ligy severu Giancarlo Giorgetti podle agentury ANSA řekl, že o dalším postupu bude strana nejprve hovořit se svými spojenci z koalice. Spekulovalo se ale o tom, že pokud koalice nezíská většinu, mohla by Liga severu spojit síly s Hnutím pěti hvězd.

Salvini zřejmě míří na premiérský post

Šéf poslanců Vzhůru, Itálie po zveřejnění prvních odhadů potvrdil, že pokud Liga severu získá v rámci koalice nejvíce křesel, bude její šéf Matteo Salvini koaličním kandidátem na premiéra. „Zavázal jsem se ke středopravicové koalici, se kterou mám právo a povinnost vládnout,“ řekl k tomu Salvini.

Vládnoucí Demokratická strana (PD) bývalého premiéra Mattea Renziho podle prvních odhadů skončila třetí a uvedla, že pokud se prognózy potvrdí, odchází do opozice. „Voliči se vyslovili jasně a nezvratně. Populisté vyhráli, Demokratická strana prohrála,“ napsal na Facebooku senátor za tuto stranu Andrea Marcucci.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Senátu získá podle odhadů stanice Rai Hnutí pěti hvězd nejvíce křesel, ale nebude mít většinu. Druhou největší silou bude podle této prognózy středopravá koalice.

Italský politický systém je v Evropě ojedinělý v tom, že obě komory mají stejné pravomoci, volí se zároveň na obdobný počet let. Oficiální výsledky mají být vyhlášeny v pondělních  14.00. Volební účast přesáhla podle ministerstva vnitra 70 procent.