Běluhu, která byla údajně ruský špion, nalezli mrtvou

Horizont: U norského pobřeží uhynula běluha, která v minulosti mohla sloužit ruské špionáži. (zdroj: ČT24)

Běluha Hvaldimir, o které se spekulovalo, že jde o špiona ruského námořnictva, byla o víkendu nalezena mrtvá u norských břehů. S odvoláním na neziskovou organizaci, která velrybu sledovala, o tom v pondělí informovala agentura Reuters.

Hvaldimira, jehož jméno je slovní hříčkou spojující norské slovo pro velrybu (hval) a křestní jméno ruského vládce Vladimira Putina, nalezli o víkendu otec a syn, kteří lovili ryby v jižním Norsku, informovala tamní veřejnoprávní televize NRK. Hvaldimir nebyl jen běluhou severní, byl majákem naděje, symbolem spojení a připomínkou hlubokého pouta mezi lidmi a přírodou,“ napsala na Facebooku nevládní organizace Marine Mind, která běluhu sledovala.

Nejspíše ochočeného kytovce s postrojem s nápisem „majetek Petrohradu“ poprvé biologové zaznamenali v norských vodách v roce 2019. Hvaldimir měl tehdy na sobě postroj s něčím, co připomínalo držák pro malou kameru. Poprvé byl tehdy spatřen poblíž ostrova Ingoya na severu Norska, asi 300 kilometrů od ruské námořní hranice. Běluha následně strávila tři roky pomalou plavbou ze severního Norska na jih. V posledních měsících ale z neznámého důvodu zrychlila.

Ozubený kytovec se velmi zajímal o lidi a reagoval na signály rukou. To vedlo norskou zpravodajskou službu k domněnce, že před tím, než se dostal do norských vod, byl držen v zajetí v Rusku v rámci výzkumného programu. Moskva na obvinění týkající se Hvaldimira ale nikdy nereagovala.

„Je to naprosto strašné. Ještě v pátek byl Hvaldimir očividně v dobrém stavu, takže musíme zjistit, co se mu mohlo stát,“ prohlásil mořský biolog Sebastian Strand, který kytovce sledoval poslední tři roky. Dodal, že nebyla vidět žádná vážná vnější zranění. Regina Crosbyová Haugová z organizace One Whale, která vedla kampaň za Hvaldimirovu ochranu, dodala, že se jednalo o „zdravou mladou běluhu bez známek nemoci“.

Běluhy severní, typické svou bílou barvou a kulovitým čelem, běžně žijí poblíž Grónska či v ruských a norských arktických vodách. Nejbližší populace Hvaldimirových druhů nyní žije u Špicberků v Severním ledovém oceánu.