Belgie vydala Abdeslama do Francie, kde byl obviněn z terorismu a vražd

Belgická prokuratura oznámila, že Salah Abdeslam, údajný jediný přeživší terorista z listopadových útoků v Paříži, byl vydán do Francie. Bruselské státní zastupitelství potvrdilo, že francouzské úřady převzaly Abdeslama ve středu ráno. Obviněn byl z členství v teroristické organizaci, vražd, únosu a z držení výbušnin a zbraní, sdělil jeho právník.

Francouzský ministr spravedlnosti Jean-Jacques Urvoas řekl, že Abdeslam bude zadržován v nejmenované věznici v oblasti Paříže. Uzavřen bude na samotce ve zvláštní části káznice, kde ho bude hlídat vyčleněný tým dozorců.

Abdeslamův advokát Frank Berton ujistil, že jeho klient hodlá s francouzskými vyšetřovateli spolupracovat. „Záleží mu na tom, aby vše vysvětlil. Mně zase záleží na tom, aby měl spravedlivý proces a byl odsouzen za věci, které spáchal, a ne za věci, které nespáchal,“ řekl právník regionálnímu francouzskému deníku La Voix du Nord.

Berton se rozhodl Abdeslama obhajovat po vzájemné schůzce v belgické věznici Beveren nedaleko Antverp, která se uskutečnila minulý týden v pátek. O svém klientovi řekl, že se kvůli událostem v Paříži zhroutil.

Hňup mezi delikventy

O Abdeslamovi hovořil také jeho belgický právník Sven Mary, který poskytl rozhovor listu Libération. Mimo jiné řekl, že Abdeslam má inteligenci prázdného popelníku a že byl hňupem mezi drobnými delikventy v bruselské čtvrti Molenbeek, kde vyrůstal.

„Je dokonalým příkladem generace GTA (počítačová hra o kriminálnících Grand Theft Auto), který si myslí, že žije ve videohře,“ řekl Mary. Dodal, že Abdeslam tvrdí, že nikdy nečetl korán, na internetu se seznámil pouze s jeho interpretací.

Právník Salaha Abdeslama Sven Mary
Zdroj: Reuters/Eric Vidal

Francie hodlá Abdeslama soudit za pařížský masakr z loňského listopadu, který si vyžádal 130 mrtvých a stovky zraněných. Šestadvacetiletý Abdeslam je podezřelý, že v přípravě a provedení série útoků na několika místech francouzské metropole hrál klíčovou roli.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že Abdeslam se měl během útoků také sám odpálit, ale nakonec si to rozmyslel a uprchl do Bruselu.

V Belgii je Salah Abdeslam obviněn z mnohonásobného pokusu o vraždu při střelbě, která provázela zásah policie proti islamistům 15. března v jedné z bruselských čtvrtí. K incidentu došlo krátce před jeho zatčením v rámci belgické linie vyšetřování pařížských útoků.

Čtyři dny po Abdeslamově zatčení zaútočili teroristé na letišti a v metru v Bruselu. Atentáty si vyžádaly 32 mrtvých.

  • Šestadvacetiletý Belgičan s francouzským pasem byl brzy po listopadových útocích označen jako hlavní „koordinátor“ útoků spolu s Abdelhamidem Abbaoudem. Bruselská policie už 10. prosince nalezla jeho otisky na výbušninách ukrytých v jednom z bytů ve čtvrti Schaerbeek. Byt byl pronajímán na falešné jméno a velmi pravděpodobně poskytl částečné zázemí několika pařížským útočníkům. Abdeslam se patrně záhy po sérii krvavých útoků vrátil právě do tohoto bytu.
  • Pronajal si vozidlo značky Volkswagen Golf, které bylo po útocích nalezeno nedaleko kulturního střediska Bataclan, kde zemřelo 89 lidí. Ještě před útoky si také pronajal Renault Clio a rezervoval dva pokoje v hotelu nedaleko Paříže.
  • Detaily Abdeslamova zapojení do útoků zatím nejsou zcela zřejmé, jeho bratr Brahim se však prokazatelně odpálil u kavárny Paris na Voltairově bulváru. Podle vyšetřovatelů Abdeslam zřejmě naváděl tři útočníky na konkrétní místa v okolí Stade de France ve čtvrti Saint-Denis. Jen několik hodin po atentátech policie zastavila Abdeslama s několika dalšími osobami ve vozidle u hranic. Po kontrole je však policisté pustili.
  • Už předtím se Abdeslam dopustil několika drobnějších přečinů – prokuratura ho ostatně spolu s bratrem Brahimem vyslýchala už dříve v průběhu roku 2015. Nějaký čas strávil ve vězení, kde se setkal s dávným přítelem z dětství Abdelhamidem Abaaoudem. Právě pod jeho vlivem se údajně radikalizoval. Předtím se živil jako technik u bruselských drah, byl ale vyhozen za špatnou pracovní morálku.