Belgie potrestala vysokého policejního představitele za smrt Slováka. Přijde o část platu a možnost povýšení

Za smrt Slováka Jozefa Chovance potrestaly belgické úřady druhého nejvýše postaveného policistu v zemi. Šéf letištní policie André Desenfants přijde na dva měsíce o část platu a pět let nebude moci být povýšen. Chovanec zemřel po policejním zákroku na letišti v Charleoi v roce 2018.

Chovanec zemřel v únoru 2018 po potyčce s policií na letišti v Charleroi, které leží asi padesát kilometrů jižně od Bruselu. Slovák zemřel v nemocnici poté, co si podle policie sám způsobil těžká zranění v cele předběžného zadržení.

Posun v hodnocení případu přinesl videozáznam zveřejněný loni v srpnu. Na záběrech bylo vidět, jak policisté na Chovancovi více než čtvrt hodiny klečeli a jedna z policistek hajlovala, zatímco její kolegové se tomu smáli.

Slovenská diplomacie si letos v únoru stěžovala na pomalé vyšetřování případu, který vyvolal také vnitropolitické spory v Belgii.

Ministři vnitra a spravedlnosti nyní rozhodli podle listu La Dernière Heure o trestu pro Desenfantse, který jako ředitel belgické správní policie odpovídá i za činnost strážců zákona na letištích. Za svá pochybení v Chovancově případu přijde na dva měsíce o část platu, která činí přibližně patnáct set eur (38 tisíc korun). Zmínka o tomto trestu zůstane v jeho osobní složce následujících pět let, což mu po tuto dobu znemožní služební postup.

Desenfants již loni v srpnu dočasně kvůli vyšetřování případu svou funkci opustil. Tvrdil tehdy, že neměl o případu všechny informace a ve chvíli, kdy se o průběhu zásahu dozvěděl, jednal podle toho.