„Žádná velká škoda, pokud ho ztratíme.“ Belgická média zveřejnila detaily o smrti Slováka

Belgická média v pondělí zveřejnila detaily k smrti Jozefa Chovance, který v únoru 2018 zemřel po potyčce s policií ve městě Charleoi v tamní cele. Případ otřásl veřejností zejména proto, že ze záběrů z vězeňské kamery je poznat, že se policisté v cele smějí a jedna policistka zvedá ruku v nacistickém pozdravu, zatímco další policisté na zraněném muži klečí. „Žádná velká škoda, pokud ho ztratíme,“ komentuje na kamerových záznamech zdravotní sestra stav umírajícího Slováka.

Jozef Chovanec, který často z pracovních důvodů cestoval mezi Slovenskem a Belgií, byl zadržen 23. února 2018 na letišti v Charleroi poté, co se dostal do potyčky s policisty. Byl totiž vyveden z letadla, kde se podle policie choval násilně a kapitán letadla proto odmítal se strojem vzlétnout. Britská BBC uvedla, že Chovanec údajně odmítl na žádost stevardky předložit palubní vstupenku. Vlámský server VRT News tuto informaci popřel s odkazem na očité svědky, kteří tvrdí, že Chovanec spíše nerozuměl, než že by nechtěl spolupracovat. Odmítli také, že by se choval agresivně. 

V cele předběžného zadržení si podle dřívějších zpráv Slovák způsobil sebepoškozující zranění a byl převezen do nemocnice, kde později zemřel. Policisté tvrdí, že se muže v cele snažili uklidnit poté, co opakovaně narážel hlavou do dveří cely, až začal krvácet.

Vlámské deníky De Morgen a Het Laaste Nieuws byly první, které videozáběry z jeho zadržení zveřejnily. Slovensko si poté oficiálně stěžovalo u belgické vlády. Prezidentka Zuzana Čaputová uvedla, že policejní násilí bylo „nepřípustné“ a chování belgických strážců zákona vůči slovenskému občanovi „absolutně“ odsuzuje. V reakci na pobouření slovenské i belgické veřejnosti rezignoval na funkci druhý nejvýše postavný policista v Belgii André Desenfants.

Do cely plné moči a výkalů se lékaři nechtělo

V pondělí se deník De Morgen tématem opět zabýval, věnoval mu dvě a půl strany textu. Redakce deníku měla údajně možnost prostudovat dokumenty z policejního vyšetřování a právě detaily ze spisu nyní zveřejnila.

Z něj vyplývá, že lékař byl k Chovancovi přivolán čtyři hodiny po zadržení, o půl dvanácté v noci. Deník uvádí, že podle doktora byla cela plná moči a výkalů, proto do ní ani nevstoupil a zadrženého se pouze slovně zeptal, jestli je v pořádku. „Bez toho, aby Slováka důkladně vyšetřil, potvrdil, že z lékařského hlediska je možné, aby zůstal i nadále zavřený,“ popisuje slovenský server SME.

Po zhruba hodině a půl od tohoto momentu začal Chovanec údajně mlátit hlavou o dveře. Na záznamench z kamery z půl páté ranní, tedy zhruba po deseti hodinách od zadržení, je poznat, že má Slovák celou hlavu zakrvácenou. 

„Musíme jít dovnitř, jinak budeme vynášet mrtvolu,“ říká jeden z policistů na záznamu z průmyslové kamery.

Žádná ztráta, okomentovala prý možnou smrt zdravotní sestra

Deník SME dále uvádí, že policisté ani netušili, jaké národnosti zadržený je. Mysleli si, že jde o Němce, protože nerozuměli vlámštině, kterou se snažil Chovanec mluvit. Dvaadvacetiletá policistka proto v reakci nacistickým gestem zahajlovala, což v Belgii vyvolalo demonstrace proti institucionálnímu rasismu. Údajně mělo gesto odkazovat na film Grand restaurant pana Septima, ve kterém herec Louis de Funes napodobuje Hitlera.

Tento značně kontroverzní moment, o kterém reportovala i největší světová média, se stal v 5:01 ráno. O tři minuty později přišel do cely lékař a sestra, kteří už zadrženému Slovákovi nenahmatali pulz. „Dáme mu něco. V každém případě to nebude velká ztráta, jestli ho ztratíme,“ cituje De Morgen zdravotní sestru. Nakonec se rozhodli pro injekci, která už ale nic nezměnila. 

Lékař do protokolu uvedl, že k zástavě srdce došlo před 5:03. Chovanec byl poté v komatu převezen do nemocnice, kde se ho ale zdravotníkům nepodařilo oživit. Soudní lékař Francois Beauthier má o příčině smrti jasno: mechanické udušení.

Demonstrace proti rasismu v belgické polici
Zdroj: Brian Arnaud/BePress/ABACA/ČTK/ABACA