Ázerbájdžánci podle odhadu schválili změny v ústavě. Alijev posiluje svou moc

Voliči v Ázerbájdžánu nejspíše v pondělním referendu schválili všechny navržené změny v ústavě, znamenající i další posílení hlavy státu. Vyplývá to z odhadu, zveřejněného po uzavření volebních místností. Pro jednotlivé návrhy hlasovalo od 88,8 po 90,1 procenta voličů.

Podle úřadů má tento krok zdokonalit systém státní správy, kritici ale varovali před dalším posílením autoritářského režimu prezidenta Ilhama Alijeva. Ten je u moci už třetí volební období, a to od roku 2003, kdy převzal pomyslné žezlo od svého otce Hejdara.

Alijev v referendu navrhl prodloužit prezidentský mandát z nynějších pěti na sedm let. Hlava státu bude mít větší pravomoci, mimo jiné bude moci rozpustit parlament. Věkové omezení pro výkon prezidentské i poslanecké funkce, stanovené nyní na 35 let, by mělo být zrušeno.

Ústavní změny kritizuje Rada Evropy

Voliči se rovněž měli vyslovit k návrhu zřídit nové funkce několika viceprezidentů. Na prvního viceprezidenta, nikoli na předsedu vlády, jak je tomu dosud, by měly být v případě indispozice hlavy státu přeneseny prezidentské pravomoci.

Rada Evropy návrh ústavních změn kritizovala, protože podle ní porušuje rozložení sil mezi jednotlivými subjekty státní moci.

Referendum obsahovalo celkem 29 otázek, voliči měli odpovědět na každou zvlášť. Schválení vyžadovalo nadpoloviční většinu hlasů zúčastněných voličů.