Austrálie zakázala Rusku, aby si postavilo ambasádu poblíž parlamentu. Bojí se o bezpečnost

Australský parlament v rychlosti schválil vládní návrh zákona, který má zabránit vybudování nového ruského velvyslanectví v těsné blízkosti sídla zákonodárného sboru. Podle premiéra Anthonyho Albaneseho nové umístění ruské ambasády představuje hrozbu pro australskou národní bezpečnost. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v reakci uvedl, že se Austrálie tímto projevem nepřátelství připojuje k zemím, které propadají rusofobní hysterii, a pohrozil recipročními kroky.

Podle premiéra Albaneseho by přítomnost ruského velvyslanectví v těsné blízkosti parlamentu mohla vytvořit podmínky pro „možné zásahy“ do aktivit zákonodárného sboru. Podle něj vláda musí jednat rychle, aby se ze staveniště nestala „oficiální diplomatická přítomnost“. Premiér také odsoudil „nelegální a nemorální invazi na Ukrajinu“ ze strany Ruska.

„Tento krok je naprosto nezbytný pro obranu zájmů australské národní bezpečnosti,“ řekla ministryně vnitra Clare O'Neilová. Hlavní problém s novou ruskou ambasádou spatřuje právě v jejím umístění.

Obě komory australského parlamentu schválily vládní návrh zákona jen několik hodin poté, co premiér Albanese oznámil jeho předložení. Zákon by mohl začít platit během čtvrtka. Podle premiéra norma umožní ukončit nájem pozemku, kde mělo velvyslanectví vzniknout.

Vláda ke kroku přistoupila poté, co australské soudy zrušily výpověď nájmu Rusku ze strany místních úřadů v hlavním městě Canberra. Ty argumentovaly, že se na pozemku téměř nestaví.

Podle australského tisku s vládním krokem souhlasila i opozice.

Čínské velvyslanectví je ve stejné lokalitě

Albanese se odmítl vyjádřit k tomu, jestli vláda zamýšlí něco udělat s čínským velvyslanectvím, které sídlí naproti parcele, kde měla vzniknout ruská ambasáda.

Pozemek, kde si Rusko chtělo postavit velvyslanectví, od sídla parlamentu dělí jen silnice a park. V blízkém okolí australského parlamentu se nachází řada velvyslanectví a zastupitelských úřadů.

Australská vláda se snaží zrušit pronájem parcely, kde Rusko plánuje postavit své velvyslanectví, od roku 2008. U soudů však neuspěla, a proto podle kabinetu nebylo jiné cesty než přijmout nový zákon. Ruské velvyslanectví v současnosti sídlí v objektu bývalé sovětské ambasády v rezidenční čtvrti Griffith.