Američtí teenageři se baví napadáním kolemjdoucích

New York – V ulicích velkých amerických měst je rušno. Výrostci totiž začali ve velkém napadat náhodné kolemjdoucí. Takzvaná „hra na knokaut“ může mít rasistický podtext a nejméně dvě osoby už stála život. Teenageři se u toho často natáčejí a videa pak zveřejňují na internetu. Informoval o tom list USA Today. Úřady vyzvaly veřejnost, aby si dávala pozor.

„Hra na knokaut“ se podle úřadů objevila už před několika lety mezi gangy černošských mladíků v St. Louis, kde v jednom případě zemřel před dvěma lety vietnamský imigrant. „Hráč“ má za úkol srazit náhodně vyhlédnutého člověka jednou ranou k zemi, zatímco ostatní to sledují a často i natáčejí.

Terčem se stávají často menšiny

V posledních měsících se takové útoky rozšířily ze Středozápadu na východní pobřeží - do Washingtonu, New Jersey a zejména do New Yorku, což už vyvolalo pozornost médií. Terčem napadání jsou v New Yorku zejména Židé, ostatními oběťmi bývají Asiaté a běloši.

V New Yorku někdo omráčil osmasedmdesátiletou stařenku na ulici poblíž jejího domu. Ve Washingtonu napadli mladíci na kolech dvaatřicetiletou ženu. V Jersey City zemřel v září šestačtyřicetiletý muž, který po zásahu spadl hlavou mezi tyčky železného plotu. Z jeho zabití policie obvinila dva chlapce ve věku 13 a 14 let.

Policie hlídkuje v New Yorku
Zdroj: EPA/JASON SZENES/ISIFA

V New Yorku policie obvinila Trinidaďana Amrita Marajha z Brooklynu ze dvou hrdelních zločinů motivovaných rasovou nenávistí, když tento osmadvacetiletý muž v pátek v noci spolu se čtyřmi společníky napadl čtyřiadvacetiletou ženu, která měla na hlavě jarmulku. Podezřelý těsně před útokem mluvil se třemi dalšími členy party a vyjadřoval antisemitské postoje. Do jedné z oblastí Brooklynu se rozmístilo zvýšené množství policistů.

V nedalekém New Havenu pak policie vyšetřuje šest případů náhodného napadení za poslední měsíc. Do centra města nasadily úřady větší počet policistů v civilu. „To, že tomu říkají hra, je podle mě odporné. Není to žádná hra, je to násilí,“ řekl mluvčí policie v New Havenu David Hartman.

Život není videohra. Pomoci má nový návrh zákona

Zákonodárce státu New York Jim Tedisco už tento týden navrhl zákon, který by zavedl přísnější tresty nejen pro náhodné útočníky, ale i pro ty, kdo je sledují a zveřejňují videa z útoků na internetu. „Tito zvrácení a zbabělí gangsteři loví nevinné kolemjdoucí a je jim jedno, zda je mladý, starý, anebo zda je to muž či žena. Život není videohra,“ prohlásil Tedisco.