Americkou baseballovou ligou cloumají výrazné změny. Kluby jsou pod tlakem měnit názvy

Horizont ČT24: Požadavky na politickou korektnost sílí (zdroj: ČT24)

Ameriku zaměstnává nová vlna korektnosti. Pro nový trend se vžil pojem „kultura rušení“. Co nevyhovuje současným etickým standardům, se upravuje, mění nebo ruší. Aktuálně jde o žhavé téma také pro americkou baseballovou ligu. Řada týmů nese názvy odkazující na tradice původních národů. Spory o to, co je a není správné, pak odtud pronikají zpět do špičkové politiky i byznysu.

Požadavky na politickou korektnost sílí, výklad moderních amerických dějin je pod obrovským tlakem a v centru zájmu jsou práva menšin. To je atmosféra, do které jsou vtaženy i americké sportovní asociace. Žhavé jsou mimo jiné polemiky o klubových názvech, které odkazují k původním obyvatelům. Jejich změna je pro jedny nutná, pro druhé nepřijatelná.

Například republikánský senátor David Perdue z Georgie se vymezil proti změně názvu místního baseballového týmu. „Braves nejsou jen institucí státu Georgie. S historií, která v Atlantě čítá 54 let, jsou také institucí americkou,“ napsal.

Braves, tedy stateční, jsou tradičním pojmenováním válečníků původních obyvatel kontinentu. Někteří z jejich potomků ale právě o takové změny usilují s odkazem na historický útlak a pokračující ostrakizaci.

„Není to jen o rasistických maskotech nebo rasistických pojmenováních, která nás odlidšťují. Má to přímý vliv na problémy a nespravedlnosti, které ve skutečnosti pociťujeme,“ uvedl příslušník kmene Lakotů a šéf lidskoprávní organizace NDN Collective Nick Tilsen.

David Perdue je jedním ze dvou republikánských senátorů, kteří musejí v druhém, rozhodujícím kole voleb v lednu 2021 obhájit mandát. Jinak strana ztratí kontrolu nad Senátem. Sázka na Braves je sázkou na jistotou. Proti změně názvu je podle průzkumů přes 70 procent dotázaných.

Tato hra o hlasy voličů má jedinou vadu na kráse: baseballisté z Atlanty se své značky zbavit nehodlají a dali to jasně najevo už v létě. Odolávají podobně jako fotbaloví Náčelnící z Kansas City nebo hokejoví Černí jestřábi z Chicaga.

Jiné týmy se rozhodly reagovat

Naopak jiné týmy na kritiku reagují. Svého názvu se mají brzy vzdát clevelandští Indiáni. Cestu jim otevřeli Redskins z metropole Washingtonu. Rudokožci, tedy značka, která svůj urážlivý původ nemohla nijak zastřít, mizí jednoznačně díky tlaku hlavních komerčních partnerů klubu, tedy velkých koncernů. Je to jejich pozitivních image, s níž stojí a padá to nejdůležitější, jejich tržby.

Prestižní sportovní soutěže se i s patřičným přesahem do politiky a byznysu snaží udržet vratkou balanci: mezi politickou korektností a dlouholetou tradicí.