Americká FBI zatkla partnerku Jeffreyho Epsteina. Je obviněna z podílu na sexuálních skandálech

Ve státě New Hampshire na severovýchodě USA ve čtvrtek zatkli Britku Ghislaine Maxwellovou, která roky žila s již zesnulým americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem a je obviňována z podílu na jeho údajných sexuálních zločinech. Oznámil to americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který ji zatkl. Maxwellová, která dosud nečelila formálním obviněním z trestné činnosti, údajně ještě ve čvtrek stane před federálním soudcem.

Rodačka z Paříže je dcerou britského politika a mediálního magnáta Roberta Maxwella. Po přesunu do New Yorku se stala Epsteinovou přítelkyní a následně s ním dlouhé roky žila. Epstein loni v srpnu spáchal sebevraždu v cele newyorského vězení, kde čekal na soudní proces po nových obviněních ze zneužívání nezletilých dívek.

Podle agentury Reuters od té doby Maxwellová žila v ústraní. Mluvčí FBI Marty Feely oznámil, že bývalá Epsteinova přítelkyně byla vzata do vazby kolem 08:30 místního času (14:30 SELČ). Na základě jakých obvinění se tak stalo, nebylo ihned jasné.

Její právníci ihned vývoj nekomentovali, Maxwellová ovšem v minulosti odmítla možnost, že by se podílela na jakékoli trestné činnosti. Epsteina američtí prokurátoři vinili z toho, že mezi lety 2002 a 2005 platil za sexuální služby desítkám mladistvých dívek.

Maxwellová prý k Epsteinovi lákala oběti

Někdejší finančník byl už v roce 2008 za sexuální delikty odsouzen, avšak odpykal si pouze třináctiměsíční trest, při kterém mohl ve dne pracovat a ve věznici jen přespávat. Podle údajných Epsteinových obětí to byla Maxwellová, kdo je vtáhl do kruhu blízkých osob jejího partnera, načež dívky čelily sexuálnímu zneužívání ze strany Epsteina i jeho bohatých přátel.

V žalobě jedné z těchto žen je Maxwellová popsána jako „nejvýše postavená zaměstnankyně“ Epsteinova nelegálního obchodu se sexem. Nová žaloba proti Maxwellové má celkem šest bodů, píše Reuters. Prokuratura jí připisuje účast na kriminálním spiknutí, „nabádání mladistvé osoby k cestování kvůli zapojení do nelegálních sexuálních činů“ a také dva případy křivého svědectví.

S případným odsuzujícím verdiktem, pokud by ji soud shledal vinnou, by se údajně mohl pojit trest až 35 let odnětí svobody. Newyorská prokuratura požaduje, aby obviněná byla za mřížemi i během trestního stíhání, protože u ní vidí „extrémní“ riziko snahy o útěk do zahraničí. „Bolest, kterou způsobila, nikdy nezmizí, ale dnešek je krok směrem k zahojení,“ hodnotila události právnička Sigrid McCawleyová, která zastupuje několik žen z Epsteinovy kauzy.

„Epstein záměrně vyhledával nezletilé a věděl, že mnohým z jeho obětí bylo ve skutečnosti méně než 18 let, a to i proto, že nezletilé oběti mu samy o svém věku řekly,“ citovala loni agentura Reuters obvinění vztažená proti Epsteinovi. Nejmladší z dívek bylo podle prokuratury čtrnáct let.

Podle obvinění Epstein také některým zneužívaným dívkám platil za to, aby mu samy sehnaly další oběti. Finančník si do svých rezidencí na Floridě a v New Yorku zval dívky například kvůli placeným masážím, poté je ale zneužíval.

Jeffrey Epstein
Zdroj: Reuters

Kauza se týká i britského prince Andrewa

Podle prokuratury si vybudoval síť, díky které si zajistil přístup k mladým dívkám. Agentura Bloomberg napsala, že využíval i své zaměstnance, aby mu dívky odváželi domů. Události spojené s finančníkem Epsteinem jsou ostře sledované zejména kvůli jeho vazbám na řadu vlivných osobností včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa, jeho předchůdce Billa Clintona či britského prince Andrewa. 

Člen britské královské rodiny se údajně sám na sexuálním zneužívání mladých dívek podílel. Epstein údajně donutil sedmnáctiletou Virginii Robertsovou Giuffreovou, aby měla se synem královny Alžběty II. sex. Setkání mu přitom měla údajně domluvit Maxwellová.

Média v této souvislosti poukazují na fotografii z roku 2001, na níž jsou všichni tři jmenovaní, přičemž Andrew drží mladou ženu kolem pasu. Syn královny Alžběty II. na podzim uvedl, že si žádné setkání s Giuffreovou nevybavuje, a už dříve se ohradil proti tomu, že by měl cokoli společného se sexuálním zneužíváním mladých dívek.

Andrewova kauza během loňského listopadu dominovala titulním stránkám řady britských médií a mnohdy zcela zastínila politická témata včetně brexitu a tehdejších parlamentních voleb. O kauze královnina syna na prvních stranách informovala nejen řada bulvárních listů, ale například i seriózní The Times.

Od prince se kvůli tomu rovněž odvrátili sponzoři jeho projektů a podporovatelé. Spolupráci s Andrewovou iniciativou Pitch@Palace zrušila podle britských médií například poradenská společnost KPMG. Sponzorskou smlouvu, která vypršela na konci loňského října, podle Buckinghamského paláce KPMG neprodloužila. 

Prokurátorka Straussová se ve čtvrtek zmínila i o této kauze a řekla, že státní zastupitelství by ocenilo, kdyby Andrew o obviněních vypovídal. „Přivítali bychom, kdyby si s námi princ Andrew přišel promluvit. Naše dveře jsou stále otevřené,“ citovala ji britská média. Člen královské rodiny loni vyšetřovatelům přislíbil pomoc, americká strana si ale poté opakovaně stěžovala, že Andrew nespolupracuje.