Američané zabili v Sýrii vysoce postaveného činitele IS, zodpovídal za plánování útoků v Evropě

Při americkém útoku v Sýrii v pondělí zahynul vysoce postavený představitel teroristické organizace Islámský stát (IS) zodpovědný za plánování teroristických útoků v Evropě. Oznámilo to Velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM). Chálid Ahmad Džabúrí měl podle Washingtonu na starost také rozvíjení velitelské struktury IS.

„IS dál představuje hrozbu pro region a nejen pro něj. Ačkoli tato skupina je oslabená, má dál schopnost provádět v regionu své operace a touží provádět údery i za hranicemi Blízkého východu,“ uvedl velitel amerických sil na Blízkém východě generál Michael Kurilla, jehož CENTCOM citoval ve svém prohlášení.

Při pondělním útoku podle Spojených států nezemřel ani nebyl zraněn žádný civilista.

Agentura AFP s odkazem na informace exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) napsala, že na Džabúrího zaútočil americký bezpilotní letoun v provincii Idlib na severozápadě Sýrie ve chvíli, kdy nedaleko svého domu telefonoval. Podle SOHR tam velitel IS pobýval asi deset dní.

OSN: K IS se hlásí až sedm tisíc lidí

Takzvaný Islámský stát kontroloval v době, kdy byl v roce 2014 na vrcholu moci, rozsáhlé oblasti Sýrie a Iráku. Teroristická organizace tam sice byla vojensky poražena, ale v obou zemích ještě působí aktivní buňky, které uskutečňují útoky. Podle zprávy OSN z letošního února se k IS aktuálně hlásí asi pět až sedm tisíc členů a podporovatelů, polovinu z tohoto počtu tvoří bojovníci.

Spojené státy se dál zaměřují na velitele IS a útočí proti nim ve chvíli, kdy se dostanou na syrské území. Před rokem se při operaci amerických speciálních jednotek v severozápadní Sýrii odpálil tehdejší lídr IS abú Ibráhím Hášimí Kurajší. V roce 2019 americké komando v Sýrii vypátralo předchozího vůdce IS Abú Bakra Bagdádího, který se při jejich operaci zabil.