Abdeslam může být vydán do Francie, rozhodl belgický soud

Zadržený Salah Abdeslam, který  je podezřelý z útoků v Paříži, může být podle belgického soudu vydán do Francie. Uvedla to belgická stanice VRT s odvoláním na prokuraturu. Abdeslamův právník ještě předtím zopakoval, že si jeho klient přeje být z Belgie vydaný co nejrychleji. S francouzskými úřady chce údajně spolupracovat.

„Transfer je schválen. Belgické a francouzské úřady nyní společně zváží, jak uskutečnit převoz (Abdeslama),“ citoval web francouzského listu Le Point z prohlášení prokuratury. Plánovaný termín vydání bude z bezpečnostních důvodů nejspíš držen v tajnosti.

Šestadvacetiletý francouzský občan Abdeslam, který se narodil v Belgii rodičům marockého původu, zpočátku vydání do Francie odmítal. Po bruselských teroristických útocích z 22. března své rozhodnutí změnil. Zároveň ovšem odmítl jakkoli spolupracovat s belgickými vyšetřovateli. Vydání by mohlo proběhnout do deseti dnů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Abdeslama belgická policie dopadla po několika měsících pátrání 18. března v bytě v bruselské čtvrti Molenbeek. Podle francouzských vyšetřovatelů, kteří žádají jeho vydání do Francie, se v Paříži loni v listopadu podílel na atentátech, při kterých zahynulo 130 lidí. Abdeslam je nyní zřejmě jediný přeživší pachatel pařížských útoků.

Belgie provedla další razii kvůli plánovanému útoku ve Francii

Belgická policie provedla ve městě Kortrijk na severozápadě Belgie další razii v souvislosti se zmařeným teroristickým útokem ve Francii. Z plánování útoku ve středu francouzské úřady obvinily francouzského islamistického radikála Redu Kriketa, po dalších pátrají.

Při Kriketově zadržení na pařížském předměstí Argenteuil ve čtvrtek minulý týden francouzská policie našla zbraně a výbušniny. Řekla, že k atentátu mělo dojít brzy. Při čtvrteční razii v Belgii policie podle zdrojů AFP nikoho nezatkla a nenašla žádné zbraně či trhaviny. Kvůli Kriketově případu policie v Belgii už v uplynulých dnech zadržela dva lidi. Dalšího podezřelého Francouze dopadli policisté v nizozemském Rotterdamu.

Bruselské letiště obnoví provoz nejdříve o víkendu

Bruselské letiště Zaventem, které se stalo terčem sebevražedných pumových atentátů islamistů 22. března, oznámilo, že obnoví osobní dopravu nejdříve o víkendu. Dosud uvádělo, že by se tak mohlo stát už odpoledne.

„Technicky je letiště pro částečné obnovení dopravy cestujících připraveno. Poslední etapou pro obnovení činnosti je formální politický souhlas. V očekávání tohoto schválení se rozhodlo, že se lety cestujících nebudou organizovat nejméně do pátečního večera,“ vysvětlila v prohlášení společnost Brussels Airport provozující letiště.