Muže, u nějž byl nalezen arzenál výbušnin, obvinili ve Francii z terorismu

Francie obvinila Rédu Kriketa z terorismu (zdroj: ČT24)

Francie obvinila islamistického radikála Rédu Kriketa z terorismu. Jde o Francouze podezřelého v případu zmařeného atentátu, který měl působit v řadách samozvaného Islámského státu. Policie ho zadržela ve čtvrtek při razii na pařížském předměstí Argenteuil. V jeho bytě objevila rozsáhlý arzenál zbraní a výbušnin.

V souvislosti s terorismem byl Réda Kriket v nepřítomnosti odsouzen v Belgii spolu s dalšími 28 lidmi, včetně Abdelhamida Abaaouda, předpokládaného organizátora listopadových útoků v Paříži. Čtyřiatřicetiletý muž plánoval atentát, společně s dalším Francouzem, kterého zadržely nizozemské úřady, a dvěma Alžířany zatčenými v Bruselu.

„Vyslýchání trvalo nezvykle dlouho – 6 dní, jednak kvůli probíhajícímu vyšetřování v zahraničí, jednak kvůli bezprostřední hrozbě útoku,“ uvedl pařížský prokurátor Francois Molins. „Během razie byl objeven doslova arzenál výbušnin,“ dodal.

Šlo o triaceton triperoxidu, látku, kterou teroristé použili při výrobě trhavin pro útoky v Paříži i Bruselu. Kromě toho policie při prohlídce bytu objevila pět kalašnikovů, samonabíjecí pušku a sedm krátkých střelných zbraní. 

Kvůli bruselským atentátům bylo ve Francii povoláno 10 tisíc vojáků. „Útoky v Bruselu ukázaly, že hrozba nepominula, naopak stále trvá. Především, když si uvědomíme, že druhy útoků byly velmi různorodé. To vyžaduje nasazení všech sil, všech bezpečnostních složek, ale především vojáků,“ řekl mluvčí jednotky Sentinelle plukovník Brulon.