Molenbeek: Hnízdo evropského džihádu, kde se líhnou klany radikálů

Teroristické útoky v Bruselu znovu potvrdily, že je Belgie zemí s vedoucí rolí na evropské džihádistické scéně. Většina tamních radikálů, včetně těch, kteří zorganizovali listopadové útoky v Paříži, mají alespoň částečné napojení na čtvrť Molenbeek. Vztah k ní má převážná většina Belgičanů, kteří odešli bojovat na Blízký východ.

Každý měsíc navzdory zvýšeným bezpečnostním opatřením přibude pět až šest mladých Belgičanů, kteří opustí čtvrť Molenbeek a vydají se do náborových táborů Islámského státu. „Myslí si, že když se začlení do nemuslimské země, tak z nich přestane být muslim. To vůbec nedává smysl,“ řekl imám bojující proti radikalizaci Sulayman Van Ael. Imám, který takzvaný islámský stát otevřeně kritizuje, je stále častěji obětí výhrůžek. Výuku proto v jednu chvíli zastavil, ve městě se pohybuje s bodyguardem. Se svou misí ale přestat nechce.

Stejně jako matky belgických džihádistů, které se snaží ostatní rodiče včas varovat. S příběhy stále mladších chlapců a dívek, které se z ničehonic změní k nepoznání, se tyto ženy v Molenbeeku setkávají pravidelně. „Jednotlivá znamení a případy se od sebe liší. Když se na ně podíváte odděleně, tak nevypadají jako známky radikalizace. S odstupem to ale vidíte. Uvědomíte si, že jde o součást náboru,“ popsala Geraldine Henneghien, jejíž syn padl v Sýrii.

K Islámskému státu odcházejí sourozenci společně

Bratři Khalid a Brahim Bakraouiovi představují už několikátý příklad, kdy se teroristické útoky osnovaly takříkajíc u rodinného stolu. Teror v podání sourozenců není nic neobvyklého. „Není to nic nového. Ve studiích terorismu jsou takové případy velmi časté. Člověk se totiž neradikalizuje sám, ale v rámci malé skupinky, například rodiny nebo blízkých přátel,“ vysvětlil profesor univerzity v Ghentu Rik Coolsaet.

Bruselský Molenbeek se stal synonymem evropského džihádu (zdroj: ČT24)

Také Salah Abdeslam připravoval atentáty v Paříži spolu se svým bratrem Brahimem. Zatímco Brahim se odpálil, Salah tak neučinil a uprchl do Bruselu. Loni v lednu v pařížské redakci satirického časopisu Charlie Hebdo útočili rovněž bratři - Said a Chérif Kouachiové. Oba policie zastřelila. Bombový útok na bostonský maraton v dubnu 2013, při kterém zahynuli tři lidé, byl rovněž dílem bratrů. Staršího Tamerlana Carnajeva policie zabila při přestřelce, mladší Džochar byl dopaden a odsouzen k trestu smrti. 

Do takových teroristických buněk je téměř nemožné se infiltrovat. Rodinní příslušníci žijí často pod jednou střechou a odhalit jejich komunikaci a plány, je pro tajné služby velmi obtížné. Podle studie Pensylvánské university ve více než šedesáti procentech případů rodina o radikalizaci svého člena věděla.

Khalida (27) a Brahima (30) El Bakraouiovi bezpečnostní složky už delší dobu hledaly kvůli kriminální činnosti a kvůli tomu, že se vyhýbají vězení. Až dosud ale nebyli spojováni s terorismem. Brahim, který se odpálil na letišti, byl prý v roce 2010 odsouzen za střelbu po policistovi. Zúčastnil se ozbrojeného přepadení a byl odsouzen k devíti letům vězení. Khalid, který se odpálil v metru, dostal v roce 2011 pětiletý trest za přepadávání motoristů. Khalid si také na falešné doklady pronajal byt na bruselském předměstí Forest, kde byl při razii zabit Mohamed Belkai.

Podle politologa Rika Coolsaeta většina radikálů nevstupuje do extrémistických skupin kvůli ideologii, ale protože v buňce je už někdo z jejich blízkých nebo rodinných příslušníků. „Ibrahim byl svým způsobem velmi naivní, velmi laskavý, měl srdce na dlani. S každým by se rozdělil. A skutečnost, že se s ním dalo manipulovat, mě vede k přesvědčení, že kvůli tomu se toho účastnil,“ domnívá se například bratr teroristů Mohamed Abdeslam.

Salah Abdeslam si vzal příklad z jednoho z hlavních organizátorů listopadových útoků v Paříži - Abdelhamida Abaaouda. Ten před dvěma lety naverboval svého třináctiletého bratra, kterého vzal s sebou na výcvik do Sýrie, a tam byl podle všeho nejmladší evropský džihádista zabit.

  • Vyšetřovatelé identifikovali trojici mužů, kteří v úterý spáchali atentáty v belgické metropoli. Na letišti Zaventem se odpálil Ibrahim El Bakraoui a podle listu Le Monde také dosud hledaný Nadžim Laachraoui.
  • Ve stanici metra Maalbaak zabíjel Ibrahimův bratr, Khalid El Bakraoui.
  • Turecko podle slov svého prezidenta už loni v červnu Ibrahima El Bakraouiho zadrželo na svém území a poslalo belgickým úřadům jako radikála, který představuje hrozbu.
  • Belgické úřady prý nebezpečí podcenily a navzdory varování El Bakraouiho propustily, prohlásil turecký prezident.
  • V Bruselu během dne probíhaly pietní akce včetně minuty ticha v pravé poledne.