Válka na Ukrajině minutu po minutě: leden 2024

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (leden 2024)

  • Středa 31. ledna 2024
  • 19:59

    Čeští ženisté, chemici, zdravotníci a odstřelovači vycvičili za loňský rok v Polsku téměř tisíc ukrajinských vojáků. V asistenční misi Evropské unie na podporu Ukrajiny EUMAM UA budou čeští vojáci působit i letos, Česko do Polska v lednu vyslalo druhou rotaci instruktorů.

  • 19:42

    Ukrajinské síly odpoledne vypálily dvacet raket na oblast Černého moře a poloostrov Krym ovládaný Ruskem, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Na poloostrově se jim podařilo zasáhnout leteckou základnu Belbek, naznačil na sociální síti Telegram velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

  • 18:35

    Mezinárodní soudní dvůr OSN v Haagu odmítl řadu stížností Ukrajiny souvisejících s ruskou podporou separatistů na východě země a s postupem vůči Ukrajincům a Tatarům na nelegálně anektovaném Krymu. Mimo jiné nevyhověl žádosti o reparace od Ruska za útoky připisované Moskvou koordinovaným silám. Soud ale uznal, že Moskva porušila části dvou úmluv OSN – a to o boji proti financování terorismu a odstraňování všech forem rasové diskriminace.