U Rajnochovic hořel les. Zásah hasičům komplikoval vítr

Požár vytěženého lesa u Rajnochovic na Kroměřížsku, který způsobilo nedbalé pálení listí, od úterního dopoledne krotili hasiči. Oheň se jim podařilo uhasil až po pěti hodinách, práci komplikoval nepřístupný terén a prudký vítr. Před ním varovali i meteorologové, výstraha by měla končit v úterý v 21 hodin. Silný jihovýchodní až jižní vítr může v nárazech dosáhnout až 90 kilometrů v hodině.

Les u Rajnochovic na Kroměřížsku, východně od obce v lokalitě Bílová, hořel od úterního rána. Na místo postupně vyjíždělo 17 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Vysoké počty hasičů a techniky byly podle něj nasazeny z důvodu silného větru, kvůli němuž hrozilo další šíření požáru. 

„Oheň zasáhl plochu zhruba 100 krát 150 metrů. Hasiči zabránili jeho šíření do mladého smrčí a dalších částí lesa,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Pavel Řezníček. Kromě silného větru a vícera ohnisek komplikoval zasahujícím jednotkám práci také podmáčený terén a absence přístupových cest pro těžkou techniku, která musela potřebnou vodu kyvadlově dovážet.

Požár byl ohlášen krátce před osmou hodinou, hasiči jej zlikvidovali v jednu hodinu. „Podle oznamovatele zasáhl oheň zhruba půl hektaru lesa. Kvůli silnému větru však hrozí jeho rychlé šíření. Jednotky místo i prolévají, aby se tak nestalo,“ uvedl mluvčí. Za příčinu vzniku požáru stanovil vyšetřovatel nedbalost při pálení klestí.

Škoda na majetku podle Řezníčka díky rychlému zásahu hasičů nevznikla. „Zasažena byla pouze lesní hrabanka a nedošlo k rozšíření do mladého lesa. Na místě zůstávají dvě jednotky hasičů, které dohlížejí na požářiště a jsou připraveny dohašovat případná skrytá ohniska,“ doplnil mluvčí.

Kvůli větru padají stromy, domácnosti jsou bez elektřiny

Vítr ovšem nezaměstnal hasiče pouze u Rajnochovic. Ve Zlínském kraji zasahují kvůli silnému větru už od pondělních 23 hodin a jen do 9 hodin ráno vyjeli asi osmdesátkrát. Ze silnic, tratí i domů především odklízeli stromy, které poryvům nedokázaly odolat. Zasahovali i u dopravních nehod.

V kraji také vypadává elektřina. Největší škody hlásí společnost E.ON na Kroměřížsku, kde bylo bez proudu asi 1700 domácností. „Konkrétně jde o oblast Prusinovice, Roštění, Kostelec u Holešova. Problémy jsou i na Uherskohradišťsku, a to v Uherském Ostrohu, Ostrožské Nové Vsi, Vlčnově, a na Zlínsku,“ řekla mluvčí společnosti Martina Slavíková. 

Podle předpovědi meteorologů by v úterý mělo být ve Zlínském kraji oblačno až zataženo, místy s přeháňkami. Od jihozápadu převážně polojasno. Nejvyšší odpolední teploty budou 16 až 19 stupňů Celsia. Nadále bude vát silný jihovýchodní až jižní vítr, který může v nárazech dosáhnout až 90 kilometrů v hodině. Večer by měl začít částečně slábnout.