Zlínská Barum Rally omezí dopravu

Ve Zlíně v pátek odstartuje 52. ročník motoristické soutěže Barum Czech Rally Zlín. Akce stejně jako každý rok výrazně omezí dopravu v krajském městě i jeho okolí. Rychlostní zkouška na několik hodin uzavře Gahurovu ulici v centru města, která je hlavní přístupovou cestou na sídliště Jižní Svahy. Ovlivní to také MHD, k dispozici budou objízdné trasy, řekl mluvčí Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice (DSZO) Vojtěch Cekota. Omezena bude i vlaková doprava mezi Zlínem a Otrokovicemi.

Gahurova ulice bude pro veškerý provoz včetně MHD uzavřena kvůli městské rychlostní zkoušce od pátečních 16:30 do sobotních 01:30, a to v úseku od zastávky U Zámku po křižovatku s ulicí K Pasekám.

„Motoristům i MHD bude sloužit objízdná trasa po třídě Tomáše Bati do Prštného, kolem hypermarketu Albert, podél Dřevnice ulicí Nábřeží a na křižovatku Gahurova – K Pasekám. Obsluhovány nebudou zastávky MHD U Zámku a Čepkov,“ přiblížil Cekota.

Po dobu uzavírky nahradí trolejbusovou linku 6 spoje s označením 6z ve směru jízdy z Otrokovic do Zlína. „Na zastávce Náměstí Práce se označení změní na 8X a tyto spoje pojedou po trase linky 8 kolem Baťovy nemocnice. Na zastávce Náměstí Míru se označení těchto spojů opět změní – na linku číslo 2. Trolejbusy budou takto pokračovat v časové poloze pravidelných spojů linky číslo 6 až do Otrokovic,“ uvedl mluvčí.

Úsek mezi Kocandou na Jižních Svazích, Školní ulicí a náměstím Míru bude obsluhovat linka 7X, a to po objížďce přes Prštné. Mezi Středovou ulicí na Jižních Svazích a zastávkami Školní a Náměstí Míru bude jezdit linka 14X. Namísto linky 9 pojede výluková linka 9X, a to po trase linky 9 kolem nemocnice. Nebude však zajíždět na Jižní Svahy. Trolejbusy linky 9X se budou otáčet na konečné stanici Antonínova.

Autobusové linky 31 z Jaroslavic na Mladcovou a 33 jezdící z Bartošovy čtvrti na Paseky pojedou objížďkou přes Prštné s označením 31X a 33X. Počítá se s tím, že budou mít několikaminutová zpoždění. Autobusová linka 38 pojede s označením 38X po náhradní trase mimo tovární areál. Výluková trasa vede přes zastávky Lešetín I, Náměstí Míru, Náměstí Práce, točna Antonínova. Od zastávky Poliklinika už pojede po pravidelné trase.

„Už v čase od 7:00 do 14:00 bude linka 51 ve Zlíně-Malenovicích v souvislosti s pořádáním rallye a předpokládaným zaplněním komunikací parkujícími vozidly vynechávat část své trasy se zastávkami Jarolímkovo nám., 1. máje, Kamenec I, Kamenec II, Pionýrů, Zabrání, Sokolovská. Poslední spoj na tuto část trasy vyjede v 7:05 ze zastávky Malenovice-točna, potom až ve 14:20,“ uvedl mluvčí.

Omezení vlaků

Problémy budou mít v pátek také lidé, kteří cestují vlakem mezi Zlínem a Vizovicemi. V úseku mezi stanicemi Zlín střed a Zlín-Dlouhá bude od 16:00 do půlnoci výluka, řekl Jan Malý, manažer marketingu společnosti Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje (KOVED), která se o integrovanou dopravu v regionu stará.

Z Otrokovic pojedou vlaky jen na nádraží Zlín střed. „Do stanice Zlín střed mohou jet pouze návštěvníci závodů, z prostoru nádraží nebude umožněn odchod. Cestující do centra města musí vystoupit už v zastávce Zlín-Prštné a dále využít MHD, kde jim budou uznány jízdní doklady z vlaku,“ ujistil Malý.

Ovšem cestující Zlínským expresem R 897, kteří chtějí ze Zlína pokračovat na Vizovice, musí do náhradní dopravy přestoupit už v Otrokovicích. „Vlaky jedoucí z Otrokovic až do Vizovic budou v celé trase nahrazeny autobusovou dopravou dle výlukového jízdního řádu,“ dodal Malý.

Když se přidá Trnkobraní

Kvůli „Barumce“ se v pátek úplně uzavře i autobusové nádraží v centru Zlína. Podle Malého budou autobusoví dopravci k odjezdům i příjezdům využívat provizorní stanoviště na Hradské ulici.  

Veřejná doprava však bude závodem výrazně ovlivněná nejen na Zlínsku, ale i v dalších regionech. S omezeními musejí o víkendu počítat cestující na několika autobusových linkách i na Kroměřížsku a Vsetínsku. Autobusy neobslouží vybrané zastávky, část spojů bude zcela zrušena. Podrobnosti jsou na webových stránkách Integrované dopravy Zlínského kraje.

Situaci zkomplikuje i festival Trnkobraní ve Vizovicích, který proběhne o víkendu. V pátek odpoledne budou kapacitně posíleny vybrané vlaky na trati mezi Otrokovicemi a Vizovicemi. Od 16:15 pojedou kvůli výluce související s Barum Rally mimořádné vlaky na trase Zlín-Dlouhá – Vizovice. Dopravce kapacitně posílí vlaky mezi Otrokovicemi a Vizovicemi také v sobotu a v neděli. Více informací zde.

Policie už zaznamenala první přestupky

Policie v souvislosti s Barumkou už ve středu zaznamenala 67 dopravních přestupků. Za první den bezpečnostní akce policisté zkontrolovali 171 aut. Nejčastějším přestupkem bylo stejně jako v jiných letech překročení nejvyšší povolené rychlosti, a to ve 47 případech, uvedl policejní mluvčí Petr Jaroš.

Ze strany účastníků letošního motoristického podniku policisté zaevidovali jednu vážnou dopravní nehodu, která se stala ve středu před 15:00 ve Vizovicích. „Jeden ze závodníků při vjíždění na hlavní silnici pravděpodobně nedal přednost motocyklu, který přijížděl z jeho levé strany. Po střetu utrpěl poranění jak řidič motocyklu, tak i jeho spolujezdkyně,“ uvedl mluvčí.

I když Barum Rally Zlín začíná až v pátek, první uzavírka je naplánována od čtvrtečních 22:45 do pátečních 01:30. „Jednotliví jezdci mají v tomto časovém úseku prostor k seznamovacím jízdám městské rychlostní zkoušky (RZ). Po tuto dobu bude průjezd centrem Zlína značně omezen,“ upozornil Jaroš.

Od pátečního rána zůstanou podle mluvčího policie uzavřeny i některé silnice ve Zlíně-Malenovicích, protože se tam pojede kvalifikační RZ. Trať bude uzavřena v 06:30, její otevření je naplánováno na 14:00. „Apelujeme na dodržování dopravního značení a pokynů policistů či pořadatelů,“ doplnil.

Od čtvrtka je v provozu také speciální telefonní linka 974 666 555, kterou budou až do neděle obsluhovat policisté operačního střediska. Zájemci se jejím prostřednictvím dozvědí aktuální informace o dopravní situaci ve Zlínském kraji, uzavírkách, hustotě provozu nebo objízdných trasách.