Závodník rallye Tlusťák je ve vazbě. Viní ho z daňových podvodů za desítky milionů

Události v regionech: Závodník Tlusťák je obviněn z podvodů (zdroj: ČT24)

Antonín Tlusťák, jeden z nejúspěšnějších tuzemských závodníků rallye a vicemistr Evropy z roku 2010, je ve vazbě. Policie ho obvinila z daňových podvodů se škodou bezmála dvacet milionů korun. Tlusťák přitom čelí obžalobě i v dalším podobném případu se škodou 47 milionů korun. V případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení. Vinu odmítá.

„Minulý týden jsme obvinili jednačtyřicetiletého muže ze Zlínska z daňové trestné činnosti. Muž České republice způsobil škodu za bezmála dvacet milionů korun,“ sdělila policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Antonín Tlusťák figuruje i v dalším případu daňových podvodů, tentokrát jako obžalovaný. Za bezmála padesátimilionový únik hrozí až desetileté vězení. Po spojení obou případů nastal nečekaný zvrat. Když totiž Tlusťák přišel před týdnem k soudu, už tam na něj čekali policisté. Kvůli novému případu ho zadrželi a závodník nakonec skončil ve vazbě.

„Byly shledány důvody koluzní a předstižné, tedy nebezpečí, že bude ovlivňovat svědky, popřípadě mařit trestní stíhání,“ popsal mluvčí zlínského okresního soudu Petr Prokopius. „Podali jsme stížnost a také jsme podali stížnost do zahájení trestního stíhání. Nicméně nemám zatím dostatek podkladů, protože mi klient ještě neposkytl všechny informace,“ doplnil Tlusťákův obhájce Eduard Bruna.

Obcházení daňové povinnosti

Oba případy podle informací ČT spojují reklamní služby při závodech rallye. Tlusťák za ně dostal od firem peníze, daňovou povinnost měl obcházet fiktivními vstupy a náklady. U soudu, který projednává případy z let 2014 až 2018, vinu odmítl.

„V roce 2018, 2019 jsem rozpustil závodní tým a v roce 2021 mi bylo řečeno, že bych tyto věci měl doložit. Policie měla pět až sedm let, aby mě k tomu vyzvala, když to bylo aktuální a nebyl problém, abych všechno doložil,“ zmiňuje závodník.

V rallye to není první takový případ. Vloni čeští a slovenští policisté při akci s názvem Zpěvák rozbili skupinu v čele se závodníkem Romanem Odložilíkem. V tomto případě je škoda 165 milionů korun, při obřím zátahu policisté zabavili majetek za 200 milionů.