Zastupitelé Hradce Králové zvolili primátorkou města Springerovou

Primátorkou stotisícového Hradce Králové zastupitelé zvolili prorektorku Univerzity Hradec Králové a předsedkyni Hradeckého demokratického klubu Pavlínu Springerovou. Stala se první ženou v čele města v jeho historii. V tajné volbě jí dalo hlas dvacet ze třiceti čtyř přítomných zastupitelů. Koaliční smlouvu představitelé stran podepsali v pondělí. Opozice se pokusila nečekaně navrhnout dosavadního primátora Alexandra Hrabálka z koaliční ODS, který ale nebyl přítomen, nemohl nominaci přijmout, a tedy nemohl ani být volen. Naopak se podle předchozích dohod stal jedním z radních.

Springerová se bude opírat o pětikoalici složenou z koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, ODS, Pirátů, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Pětikoalice má v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu většinu jednadvacet křesel. ANO, které volby ve městě vyhrálo, bude spolu s SPD v opozici.

ANO na pozici primátora navrhlo dosavadního primátora Alexandra Hrabálka (ODS), aniž by mělo jeho souhlas s nominací. Hrabálek se k nominaci nemohl vyjádřit, protože byl z jednání omluven. Bez souhlasu navrženého není podle volebního řádu možné o něm hlasovat. Jedinou reálnou kandidátkou tak byla Springerová.

Alexandr Hrabálek byl navíc jedním z koaličních kandidátů do rady, kam byl také v souladu se smlouvou zvolen. Nově bude však jen „řadovým“ radním spolu s Arnoštem Urbanem (HDK), dalším exprimátorem Oldřichem Vlasákem (ODS), Alešem Dohnalem (Piráti) a senátorem Janem Holáskem (Rozvíjíme Hradec). Nominace Hrabálka a Vlasáka vzbudila mezi zastupiteli největší ohlas, oba získali po třiceti hlasech, což bylo nejvíce ze všech členů nové rady.

Ve vedení doplní primátorku Springerovou pětice náměstků – všichni včetně primátorky budou uvolněnými členy rady. Oproti předchozímu období je náměstků více, dosud měl Hradec Králové formálně čtyři, fakticky ale jen tři náměstky, protože po loňské koaliční krizi měl gesci čtvrtého náměstka pro školství a sociální věci od jara 2021 na starosti primátor Hrabálek.

Prvním náměstkem je nově Miroslav Hloušek (ODS), který bude mít na starosti ekonomiku, rozpočet, městské organizace, sport a dopravu. Lukáš Řádek (TOP 09) bude řídit investice a rozvoj, dotace a energetiku a Adam Záruba (Změna pro Hradec) územní plán, urbanismus a architekturu, památkovou péči a životní prostředí. Pavel Vrbický (Piráti) bude řídit sociální věci, bytovou politiku, IT a digitalizaci a majetek a Ilona Dvořáková (Rozvíjíme Hradec) kulturu a cestovní ruch.

Uzavření dohody vázlo

Koaliční smlouvu v Hradci Králové představitelé stran podepsali v pondělí po více než sedmi týdnech od voleb. Uzavření dohody vázlo na podobě gescí a jejich rozdělení mezi strany.

Hradec Králové je předposledním z dvaceti sedmi statutárních měst, kde si zastupitelé volili nové vedení radnice. Posledním městem, kde dosud koalice nevznikla a nové vedení není, je Praha.

Jednání hradeckých zastupitelů je druhou částí ustavujícího zasedání zastupitelstva, které se konalo 24. října a strany na něm nikoho do vedení města nezvolily. Na druhou část ustavujícího zasedání zastupitelů navazuje první řádné zasedání zastupitelstva.

Před čtyřmi lety vytvořily koalici ANO, ODS a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Po odchodu Změny a Zelených se koalice na podzim 2020 rozpadla a nová nevznikla. Město až dosud řídili představitelé ANO a ODS.