Zastupitelé chtějí další posudky na novou nemocnici ve Zlíně. Podle Čunka je výhodnější stavba na zelené louce

Zlínský kraj nechal zpracovat další posudky na projekt nové krajské nemocnice, která má vzniknout ve Zlíně-Malenovicích. Další posudky si vyžádali zastupitelé, kteří o nemocnici jednali už v dubnu, po několika hodinách debaty ale tento bod odložili. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) i nadále tvrdí, že výstavba na zelené louce by byla zhruba o dvě miliardy levnější než oprava stávající nemocnice. Stavba by navíc podle něj byla i zhruba o pět až šest let rychlejší než oprava původního nemocničního areálu.

Zastupitelé by měli o novém areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně hlasovat 17. června. Další posudky, které si v úterý zastupitelstvo vyžádalo, by měly být hotové už v příštím týdnu.

Hejtman Čunek stavbu zcela nové nemocnice prosazuje dlouhodobě, vzniknout by měla ve Zlíně-Malenovicích.

Kraj nechal zpracovat oponentní dokument k záměru výstavby nové nemocnice společností Grant Thornton Advisory. Z posudku údajně vyplynulo, že záměr na výstavbu je realistický a spíš konzervativní a údaje v projektu jsou správné. Společnost se zabývala záměrem po odborné i ekonomické stránce.

Posudek podle hejtmana uvádí, že nové zdravotnické zařízení poskytne technologicky vyspělou a špičkovou zdravotní péči, výhodná je dobrá dopravní dostupnost nejen z dálnice, ale i návaznost na železniční a autobusovou dopravu. 

Původní projekt je prý zastaralý

Zlínský kraj také zadal společnosti Flagro posouzení původního projektu na výstavbu centrálního objektu ve stávajícím areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati (KNTB). „Na dobu před deseti lety to jistě nebyla špatná práce, ovšem dneska s ohledem na nové normy by projekt musel být zcela přepracován,“ míní Čunek. 

Už dříve nechalo hejtmanství posoudit přístup přípravného výboru, který dělala zlínská univerzita, tento posudek ale zkritizovala opozice s tím, že byl nedostatečný. Krajský odbor investic teď propočetl náklady na etapy podle původního generelu KNTB. Kraj nechal posoudit i hlukovou zátěž při rekonstrukci stávající nemocnice, rozpočtovou strategii kraje na roky 2024 až 2044 a také dílčí zprávu o terénním šetření v rámci biologického průzkumu v Malenovicích.

Čtyři miliardy z krajské pokladny

Náklady na novou nemocnici se pohybují kolem osmi miliard korun, stavba nového areálu by trvala zhruba šest let. Podle Čunka je to výhodnější než za deset miliard korun opravovat současnou nemocnici, což by trvalo asi dvanáct let. Práce by komplikovaly život jak pacientům, tak i zaměstnancům.

Na novou nemocnici chce dát kraj 3,9 miliardy korun, na tři miliardy si vezme úvěr, zhruba miliardu investuje do nových přístrojů. „Roční splátku úvěru ve výši kolem 200 milionů korun pokryje nájem, který bude nemocnice platit Zlínskému kraji,“ uvedl hejtman.

Proti stavbě nové nemocnice v městské části Malenovice se už dříve vyjádřili někteří zastupitelé. Bojí se zadlužení kraje, případných nečekaných problémů i nepříznivého dopadu na ostatní nemocnice. Projekt je podle nich uspěchaný a chybí informace o jeho ekonomické stránce.