Začal výlov největšího českého rybníku Rožmberku

Třeboň - V Česku začaly výlovy. Dnes se rybáři pustili po největšího středoevropského rybníka – Rožmberka u Třeboně. Známou nádrž letos postihly dokonce dvoje povodně a počet ryb bude o něco menší i kvůli dlouhé zimě a naopak suchému a teplému září. Prodávat by se ale měly za stejnou, nebo jen mírně vyšší cenu než loni.

Desítky rybářů zatahujících sítě, zástupy přihlížejících a tuny ryb. Stejný obrázek se u největšího českého rybníka opakuje už více než čtyři sta let. Letos ale sami rybáři tvrdí, že netuší, jaké mohou očekávat výnosy a kolik druhů ryb vyloví. Jan Hůda z rybářství Třeboň vysvětluje: „Byla velice dlouhá a tvrdá zima a nás tady ještě dvakrát postihly povodně, takže nám spousta ryb odplavala.”

Právě výlov Rožmberka je podle aktivních účastníků i přihlížejících mimořádnou událostí. Jen vypouštění rybníka o rozloze 647 hektarů trvá více než dva týdny, náročná je i další příprava. V minulosti se výlovu účastnily i desítky dobrovolníků. Podle Jana Hůdy tam byly desítky, možná stovky lidí, které podávali ryby až nahoru na hráz. „Čeká se na to dost dlouho, než se sloví, než se to všechno připraví – než z toho vlastně vyroste ryba. Takže je to svátek,” dodává jeden z účastníků výlovu.

Třeboňští rybáři loví Rožmberk jen jednou za dva roky. Kromě jarních a letních povodní podle nich ovlivní výnosy i letošní suchý a relativně teplý podzim. Další z účastníků výlovu, František Kohout, si pochvaluje, že byla ráno teplota jen sedm stupňů, ale odpoledne už teploty vystoupali moc vysoko. Výlovy v Česku teprve začínají, konkrétně na Rožmberku by se rybáři kvůli jeho velké rozloze měli pohybovat až do 9. října.