Za útok na fanouška v Budějovicích uložil soud prospěšné práce i podmínku

Okresní soud v Českých Budějovicích pravomocně potrestal tři členy bezpečnostní agentury, kteří během fotbalového utkání napadli fanouška hostujícího Jablonce nad Nisou. Dva z nich dostali prospěšné práce, třetí muž odešel s podmínkou. ČT informaci potvrdila mluvčí soudu Markéta Bartizalová. K útoku došlo loni v dubnu během utkání mezi Dynamem České Budějovice a FK Jablonec. Muži fanouška táhli po zemi a udeřili pěstí do hlavy, poté ho vyvedli ze stadionu. K újmě na zdraví podle policistů nedošlo. Členy ochranky proto stíhali za výtržnictví.

Soud nyní rozhodl zjednodušeným trestním příkazem, který je už pravomocný. S trestem odešli všichni tři členové ochranky. „Ve dvou případech byly uloženy tresty obecně prospěšných prací v rozsahu 200 a 250 hodin a ve třetím případě byl uložen trest odnětí svobody na šest měsíců s podmíněným odkladem na dvanáct měsíců,“ uvedla mluvčí.

V dubnu 2023 se konalo fotbalové utkání mezi domácím Dynamem České Budějovice a FK Jablonec. V poločase zápasu tři členové bezpečnostní agentury fyzicky napadli fanouška hostů. Muže táhli po zemi a udeřili ho pěstí do hlavy.

„To vše před dalšími diváky a na místě veřejně přístupném. Napadeného následně vyvedli z areálu stadionu. Napadený muž vyhledal lékařské ošetření, naštěstí mu však nebyla způsobena újma na zdraví,“ uvedl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner na webu policie. Všechny tři muže obvinili kriminalisté letos v lednu z výtržnictví.

Bezpečnostní firma měla během utkání zajišťovat pořádek. Českobudějovický fotbalový klub chování tří mužů odsoudil. Pořadatelská služba loni po zápase ujistila klub, že členové agentury budou exemplárně potrestáni a firma už s nimi nebude spolupracovat.