Za tragickou srážku s autem generála Jakubů poslal soud řidiče do vězení na tři roky

Okresní soud v Trutnově ve čtvrtek potrestal třemi lety vězení Vojtěcha Chauru, který podle spisu zavinil loňskou tragickou nehodu, při které u Špindlerova Mlýna zahynul zástupce ředitele Vojenského zpravodajství Milan Jakubů. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obžalovaný si ponechali lhůtu na podání odvolání, uvedla místopředsedkyně a mluvčí soudu Pavla Novotná.

Soud Chaurovi také uložil zákaz řízení motorových vozidel na nejdelší možnou dobu deseti let. Pozůstalým a dalším poškozeným má zaplatit asi 1,3 milionu korun. Se zbytkem nároku ve výši asi jeden milion korun soud žadatele odkázal do občanskoprávního řízení. 

Chaura byl odsouzen pro trestné činy usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Původně mu ale hrozilo až osm let vězení.

Podle obžaloby jel rychlostí až 158 kilometrů za hodinu

Chaura loni 21. září podle obžaloby mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem řídil sportovní vůz Ford Mustang a srazil se v protisměru s protijedoucím autem. V něm jako řidič zahynul brigádní generál Milan Jakubů, jeho manželka byla těžce zraněna. Podle státní zástupkyně Dagmar Čevelové jel Chaura s mustangem před nehodou rychlostí až 158 kilometrů za hodinu.

„Při nájezdu do pravotočivé zatáčky zvyšoval rychlost na nejméně 158 kilometrů v hodině ve snaze dojet jiný Ford Mustang,“ uvedla už v září Čevelová s tím, že následným brzděním před srážkou snížil rychlost na 121 kilometrů v hodině. „Nechoval se ohleduplně a ukázněně. Hrubě porušil zákony o bezpečnosti,“ dodala.

Při zahájení soudního líčení letos v září Chaura vinu přiznal. „Pamatuji si dokončené předjíždění, pak jen záblesky. Vědomí jsem nabyl až po příjezdu záchranné služby,“ popsal. Vypověděl, že jel svižně, ale ne až tak rychle, jak uvádí obžaloba.

Zraněná manželka se podrobila několika operacím

Bratr zemřelého Luboš Jakubů u soudu jako svědek uvedl, že celou rodinu událost těžce zasáhla. „Nemůžeme se z toho vzpamatovat, stále tím trpíme,“ řekl s tím, že manželka Jakubů zatím podstoupila několik operací. Chaura se podle něj dopustil neomluvitelného činu.

Zmocněnec poškozených Martin Pelikán v září navrhl, aby soud Chaurovo jednání překvalifikoval na obecné ohrožení, protože pří jízdě údajně ohrožoval i jiné účastníky silničního provozu. V tom případě by mu hrozilo až 15 let vězení. „Byla to agresivní zběsilá jízda,“ řekl Pelikán. Soud Chauru za obecné ohrožení nakonec nepotrestal.