Za konopí, které mělo skončit v masti, rozdal soud dvě podmínky

Reportáž: Podmínky za pěstování pěti rostlin konopí (zdroj: ČT24)

S podmíněnými tresty v délce patnácti a třinácti měsíců odešli od Okresního soudu v Pardubicích Miroslav Koláčný a jeho syn Jan, kteří v obci Rokytno na Pardubicku pěstovali pět rostlin konopí. Vysvětlovali to tím, že chtěli vyrobit mast pro nemocnou manželku, respektive matku. Krém se také při domovní prohlídce našel, jiné produkty z konopí nikoli. Rozsudek není pravomocný. Obě strany si nechaly lhůtu pro případné odvolání.

Žena Miroslava Koláčného trpí bolestmi svalů a podle slov odsouzeného se na internetu dočetla, že by jí od křečí mohla ulevit mast z konopí. Pět rostlin potřebných pro její výrobu pěstoval Koláčný spolu se synem na zahradě mezi rajčaty.

Policisté při příjezdu našli čtyři z nich a v domě zmiňovanou mastičku. „Z našeho pohledu je pěstování jakéhokoliv množství marihuany nelegální. Potom záleží na posouzení, jestli je to přestupek, nebo trestný čin,“ dodává mluvčí královéhradecké krajské policie Alena Chvojková-Kacálková.

Spor o hmotnost

Mužům hrozilo až deset let vězení, obžaloba navrhovala dvouletý podmíněný trest. „Bylo prokázáno, že hmotnost upotřebitelné sušiny pěstovaných rostlin konopí činí 3865 gramů, ve kterých bylo obsaženo celkem 200,2 gramu psychotropní látky (THC),“ píše se v obžalobě.

Hmotnost sušené byliny ale souzení muži z Pardubicka zpochybňovali. „Uvádějí, že toho po usušení byla čtyři kila, což rozporujeme. Není to možné,“ uvedl pěstitel Miroslav Koláčný. Soud se nakonec rozhodl pro podmíněných patnáct a třináct měsíců, ani zdravotní stav příbuzného totiž podle něj nemůže pěstování konopí legalizovat.

Státní zástupce Petr Nečas nebyl s výsledkem zcela spokojený. „Co se týká výroku o trestu, mám za to, že byl uložen trest pod spodní hranicí zákonné trestní sazby,“ prohlásil. Odsouzení muži naopak trest považují za přílišný. Lhůtu na odvolání si tak ponechaly obě strany.