VUT v Brně přijme až 72 ukrajinských studentů stavebnictví, kteří mají pomoci s opravou země

Vysoké učení technické v Brně (VUT) pomůže Ukrajině se vzděláváním nových odborníků ve stavebnictví. Ve spolupráci s Konfederací stavebníků Ukrajiny přijme v příštím akademickém roce až 72 tamních studentů, kteří by měli po válce přispět k obnově ukrajinské infrastruktury. Učit se budou v češtině, VUT jim kvůli tomu zařídí speciální tříměsíční kurzy českého jazyka. ČT to potvrdilo vedení Fakulty stavební VUT.

„Program bude pomáhat našim studentům ke kvalitnímu vzdělávání. Země teď není v dobré situaci a mnoho vysokoškoláků studuje on-line. Ale pro studenty architektury nebo stavitelství to není dobré, protože to pro výuku není dostatečné,“ vysvětluje Natalija Djužilová z Kyjevské národní univerzity stavebnictví a architektury, která na přípravě programu spolupracuje. „Až válka skončí, budeme potřebovat hodně odborníků. Po studiu se tito studenti mohou vrátit a pracovat pro naši zemi,“ dodala.

Studenti, kteří končí ukrajinskou střední školu, proto mohou využít nabídky konfederace a VUT ke studiu v Brně. Přijati mohou být ke čtyřem letům bakalářského studia na Fakultě stavební VUT v oborech jako jsou pozemní stavitelství, konstrukce a dopravní stavby, materiálové inženýrství, management stavebnictví nebo vodní stavby a vodní hospodářství.

Studenti se musí naučit česky

Před vstupem na univerzitu musí uchazeči absolvovat intenzivní jazykový kurz a dostat se nejméně na úroveň B1 ve znalosti češtiny. „Po válce buď můžou zůstat studovat v České republice nebo se vrátit zpátky na Ukrajinu a dokončit své vzdělání tam,“ řekla Djužilová. Dodala, že se ukrajinští studenti z celé země mohou přihlašovat od minulého týdne. Zatím jich zájem projevilo asi dvacet.

Podle proděkana Fakulty stavební VUT Zdenka Dufka je spolupráce způsob pomoci, který může univerzita Ukrajině poskytnout v současné válečné situaci. „S ukrajinskou stranou si 11. července povíme, kolik máme studentů. Sám jsem zvědavý, kolik jich bude,“ uvedl.