Všichni lékaři kroměřížské psychiatrie už stáhli své výpovědi

Všichni lékaři a psychologové Psychiatrické nemocnice v Kroměříži (PNKM), kteří koncem května podali kvůli sporům s tehdejším ředitelem nemocnice Pavlem Polákem výpovědi, je už po nástupu nového vedení stáhli. Za kolektiv primářů, lékařů a psychologů nemocnice to oznámila primářka Lucie Macharáčková. Péče o pacienty je podle ní plně zajištěna.

V nemocnici podala kvůli sporům s Polákem výpověď polovina z dvanácti primářů a primářek, jedenáct z devatenácti atestovaných lékařů a tři z osmi atestovaných klinických psychologů. Vedení nemocnice rezignovalo na své funkce 12. června, výběrové řízení na nové vedení má být vypsáno po prázdninách.

Lékaři ve čtvrteční tiskové zprávě poděkovali Fakultní nemocnici Olomouc a jejímu řediteli Romanu Havlíkovi, který je od července pověřen vedením PNKM, za „profesionální přístup na vysoké odborné úrovni“.

„V tomto týdnu došlo ke stabilizaci personální situace v PNKM. Po odstoupení vedení v čele s Mgr. Polákem stáhli všichni lékaři a psychologové své výpovědi. Péče o pacienty v PNKM je plně zajištěna,“ sdělila Macharáčková. Lékaři podle ní na zajištění provozu nemocnice a jejím dalším rozvoji spolupracují s Havlíkem.

Havlík začátkem července informoval, že Psychiatrická nemocnice v Kroměříži funguje standardně a bezproblémově. „Zdravotníci, kteří dali výpověď, je buď stahují, nebo jsou na dovolené a stáhnou je poté. Výpovědní doba je dva měsíce,“ uvedl Havlík. Potvrdil, že všechny stažené výpovědi přijme.

Havlík očekává, že proces hledání nového vedení psychiatrické nemocnice by mohl být hotový do konce letošního roku.

„Patová situace“

Lékaři nespokojení s Polákem vysvětlili své výpovědi tím, že tehdejší ředitel nemocnice neodbornými zásahy vstupoval do léčebného procesu a jeho přístup k psychiatrii představoval přímé ohrožení péče o pacienty. Polák označil výpovědi lékařů za hrubý nátlak, kterým vyvolávali paniku mezi zaměstnanci. V nemocnici panoval odpor ke změně, uvedl.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) vznikla v nemocnici patová situace, různá nedorozumění a nepochopení. Některé kroky se vedení nemocnice podle něj nepodařilo vysvětlit lékařskému personálu. Ekonomické kroky bývalého ředitele byly podle ministra dobré.

PNKM zřizuje ministerstvo zdravotnictví. Je jediným lůžkovým psychiatrickým zařízením ve Zlínském kraji, má kapacitu přes osm set lůžek.