Vláda vyčlenila vojáky na boj s koronavirem, pomoct by mohli na Karvinsku nebo na Novojičínsku

Vláda vyčlenila až 68 vojáků na pomoc hygienikům v boji s novým koronavirem. V případě potřeby posílí odběrové týmy, které testují lidi na koronavirus. V Moravskoslezském kraji přibylo od poslední nedělní aktualizace dat do brzkého pondělního odpoledne 36 případů nákazy koronavirem. Situace se podle hygieničky Pavly Svrčilové ale uklidňuje, výjimku tvoří firmy, které zaměstnávají pendlery z Polska.

Armáda s testováním pomáhala i v uplynulých měsících. Po skončení nouzového stavu ale podle ministerstva obrany nelze bez přijetí nové právní úpravy vojáky na pomoc ministerstvu zdravotnictví či krajským hygienickým stanicím vyslat.

„Vyčleněné síly a prostředky armády budou využity k provádění epidemiologického šetření, provádění odběrů biologického materiálu k diagnostickým testům a k participaci na řízení a koordinaci činností vedoucích ke zvládnutí epidemie covid-19,“ uvedl Marek Vala z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Vojáci by se do testování mohli zapojit v ohniscích pandemie třeba na Karvinsku nebo na Novojičínsku. O nasazení armády při plošném testování pracovníků OKD vládu požádal hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Řekl, že bez pomoci armády není možné šest tisíc zaměstnanců OKD otestovat.

Události ČT: Situace se podle hygieničky Pavly Svrčilové uklidňuje (zdroj: ČT24)

Nejproblematičtější jsou uzavřené budovy

Přenos nemoci covid-19 je podle hygieničky Pavly Svrčilové nejčastější v uzavřených prostorách a mezi rodinnými příslušníky. Akce ve volném prostoru podle ní takovým rizikem nejsou. Velký problém je ve firmách na Ostravsku a Novojičínsku, které zaměstnávají pendlery.

„Řešíme pět firem nejenom na Karvinsku, ale spíš je to Ostravsko, Novojičínsko, kde jsou velké průmyslové zóny,“ řekla hygienička Svrčilová. „Minulý týden jsme předávali polským kolegům 9 nemocných osob a šestnáct kontaktů,“ dodala.

Ve společnosti Varroc Lighting na Novojičínsku onemocnělo včetně pendlerů 23 lidí. Hygienici proto nařídili ve firmě plošné testování.

Brífink bezpečnostní rady Moravskoslezského kraje (zdroj: ČT24)

Krajská hygienická stanice Ostrava uvádí k pondělí v regionu 3371 pozitivně testovaných. Hejtmanství ale dříve poukazovalo na to, že hygienici byli v prodlení se zpracováváním údajů. Statistika, kterou na svých stránkách ke koronaviru zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví, zase v regionu udává kumulativně 3727 nemocných od počátku pandemie. Z grafů chytré karantény zveřejněných v pondělí vyplývá, že nepřibývá zemřelých, kterých zůstává 67 (62 podle údajů hygieniků), a výrazně se nemění ani počet hospitalizovaných.