Vítězné ANO v Hradci jedná o koalici. Dosavadní primátor je ale chce vyšachovat

Hradecký demokratický klub nedokázal obhájit vítězství v Hradci Králové z komunálních voleb před čtyřmi lety. V roce 2014 HDK předčil hnutí ANO o víc než deset procentních bodů. Nyní se výsledky téměř zrcadlově otočily. Vítězné ANO, které vedla Monika Štayrová, získalo téměř 24 procent. Druhý HDK získal přes 15 procent. Volební účast dosáhla 43,50 procenta.

Volby v Hradci Králové hnutí ANO vyhrálo se ziskem 11 mandátů. Lídryní kandidátky a hlavní adeptkou na post primátorky je Monika Štayrová. Ta se již sešla se zástupci ODS, která ve volbách skončila třetí. Jednat chce také se Změnou pro Hradec a Koalicí pro Hradec, která sdružuje lidovce a nestraníky.

Čtveřice uskupení by měla dohromady 22 zastupitelů z 37, nadpoloviční většinu by ale dala Štayrová dohromady, i kdyby jí kývly pouze dvě další strany – ODS a buď Změna, nebo Koalice pro Hradec. „Dokážeme si představit koalici tříčlennou i čtyřčlennou. Po jednání s ODS si myslím, že se rýsují obrysy možné spolupráce,“ poznamenala kandidátka na primátorku.

Voliči podle Štayrové ocenili práci ANO na radnici, kde bylo hnutí v posledních čtyřech letech v opozici. „Snažili jsme se být konstruktivní opozicí. Myslím, že za námi byly výsledky. Máme dobrý tým,“ uvedla.

Současný primátor Fink se chce udržet, jednat bude v pondělí

Boj o primátorský post nevzdává ani druhý Hradecký demokratický klub, který za 15,66 procenta hlasů získal 7 mandátů. Zdeněk Fink jako lídr HDK a současný primátor se bude snažit koalici vytvořit, pravděpodobně ale bez vítězného hnutí ANO. „Osobně mám velký problém jít do koalice s ANO,“ řekl.

Monice Štayrové by chtěl dosavadní primátor potenciální partnery sehnat. HDK bude v pondělí jednat s ODS, Koalicí pro Hradec a také Piráty, taková koalice by disponovala 20 hlasy, tedy nutným minimem.

Po volbách 2018 - Hradec Králové (zdroj: ČT24)

ODS posílila, je třetí

Pomyslnou bronzovou medaili si z hradeckých komunálních voleb odnáší ODS. Zisk 10,26 procenta hlasů straně zaručuje 5 mandátů. Ve srovnání s někdejšími čtyřicetiprocentními výsledky je to sice jen zlomek, ale také mnohem lepší výsledek než minule. Tehdy měla ODS jen šest procent.

Občanské demokracii podle její hradecké jedničky Michala Moravce pomohly čtyři roky v opozici. „Je to taková ozdravná kúra, kterou bych doporučil každému,“ řekl Moravec, který chce, aby se strana podílela na sestavování vládní koalice. Potenciální partnery ale neuvedl.

Mandát v zastupitelstvu z osmého místa na kandidátní listině získala také poslankyně hnutí ANO Eva Matyášová. O pozici na hradecké radnici usiloval i poslanec SPD Zdeněk Podal. SPD ale v komunálních volbách nezískala ani jeden mandát.

Před čtyřmi lety naopak

Před čtyřmi lety byl výsledek na prvních dvou místech opačný. S 25,56 procenty hlasů tehdy zvítězil Hradecký demokratický klub. Druhé ANO mělo 14,18 procenta hlasů, skončilo ale v opozici. Hradecký demokratický klub totiž vytvořil koalici s ČSSD, TOP 09 a Koalicí pro Hradec. 

V Hradci Králové lidé volili 37 zastupitelů. O hlasy usilovalo celkem 13 stran a hnutí. Senátní volby se ve městě letos nekonají.