Vesnicemi roku jsou v krajích „zelené“ Úvalno a obětavý Šumvald

Titul Vesnice roku letos v Olomouckém kraji získal Šumvald. Druhou pozici obsadil Bělotín na Přerovsku a třetí skončily Svésedlice na Olomoucku. Premiantem moravskoslezského kola soutěže se stalo Úvalno na Bruntálsku, kde žije zhruba tisíc obyvatel.

V Šumvaldu žije téměř 1700 obyvatel. „Do soutěže jsme se přihlásili poprvé. Je to vítězství všech našich občanů, kteří se maximálně podílejí na životě v obci,“ řekl starosta Šumvaldu Josef Šenk.

Podle Šenka soutěžila celá obec. Kvůli příjezdu hodnotící komise si místní brali dovolenou, aby mohli prezentovat bohatý spolkový a kulturní život Šumvaldu. „Ten pocit, jakým způsobem k tomu lidé přistoupili a jak se chovali, to už bylo naše vítězství bez ohledu na to, jak to dopadne,“ uvedl.

Šumvald od hejtmanství dostane odměnu 300 000 korun. Druhý Bělotín získá 200 000 korun a Svésedlice, které obsadily třetí příčku, 100 000 korun.

Oranžovou stuhu za spolupráci obce se zemědělským subjektem letos získaly Býškovice na Přerovsku. Modrou stuhou za společenský život byly oceněny Troubky na Přerovsku.

Porota letos v Olomouckém kraji vybírala z 11 přihlášených obcí, ve srovnání s loňskem jich bylo o čtyři méně. Mezi hodnoticí kritéria soutěže patřil mimo jiné společenský život, podnikání, péče o stavební fond, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, zeleň v obci, péče o krajinu, chystané záměry a informační technologie. 

Úvalno vyhrálo i díky důrazu na ekologii

Vítězem soutěže v sousedním Moravskoslezském kraji se letos stalo Úvalno na Bruntálsku. V regionu se klání zúčastnilo 17 obcí, řekla již dříve mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

Hodnotitelská komise sledovala úroveň společenského života v obci, aktivity občanů, celkový obraz vesnice, občanskou vybavenost a infrastrukturu, spolupráci s podnikateli v obci, veřejná prostranství, péči o zeleň a krajinu a také koncepční dokumenty obce. Nejlepší hodnocení těchto kritérií mělo právě Úvalno.
Jan Krkoška
náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje

Podle náměstka hejtmana  Úvalno zaujalo hlavně originalitou, ale třeba i tvořivým přístupem k rozvoji obce. Dodal, že obec vytváří moderní a atraktivní veřejné prostory, které zároveň kladou důraz na ekologii. Citlivě ale přistupuje i k vlastnímu architektonickému dědictví obce.

„Mezi obce, které se umístily na prvních třech místech v krajském kole, rozdělí Moravskoslezský kraj půl milionu korun,“ uvedla Birklenová. Kromě Úvalna tak finanční bonus získají ještě Bolatice na Opavsku a Stonava na Karvinsku.

Soutěž Vesnice roku vyhlašuje ministerstvo pro místní rozvoj a letos se koná již po čtyřiadvacáté. Jejím cílem je povzbudit obyvatele vesnic k aktivní účasti na rozvoji svého domova a upozornit veřejnost na význam venkova. Krajský vítěz postupuje do celostátního kola, jehož vítěz bude vyhlášen 15. září v Luhačovicích.