Ve Zlíně vyhrálo ANO, už jednalo se Starosty a Z21. Spěchat na dohodu nechtějí

Komunální volby ve Zlíně vyhrálo hnutí ANO, které těsně porazilo STAN dosavadního primátora Miroslava Adámka. ANO získalo 18,81 procenta hlasů, STAN 18,58. Voličská účast dosáhla 38,93 procenta.

ANO získalo ve Zlíně devět mandátů v zastupitelstvu, které má 41 členů. Má tak stejně křesel jako Starostové a nezávislí. „Bylo to napínavé jako play-off. Chtěli jsme vyhrát,“ řekl dosavadní primátor z hnutí STAN Miroslav Adámek. Třetí hnutí Zlín 21 bude mít sedm zastupitelů.

Čtvrtá KDU-ČSL má pět mandátů. Po třech mandátech budou mít shodně koalice Soukromníci–Svobodní–Nezávislí, ODS i Piráti. SPD bude mít dva zastupitele.

Zástupci STAN se ještě večer vydali jednat s ANO, které si nárokuje post primátora. Společně mají 18 zastupitelů, což na většinu nestačí. Potřebují ještě nejméně tři hlasy. „Nebudeme nijak spěchat, do týdne koalice ve Zlíně nebude, chceme si vše řádně promyslet,“ řekl lídr ANO Roman Kaňovský.

Kaňovský s lídrem STAN a dosavadním primátorem Miroslavem Adámkem již v sobotu po volbách uvedli, že chtějí vytvořit koalici, kterou zřejmě doplní ještě další subjekt. Pravděpodobná by podle nich mohla být spolupráce s hnutím Zlín 21, které skončilo na třetím místě. Lídr hnutí Čestmír Vančura však preferuje jinou variantu. ANO si bude nárokovat funkci primátora. 

Po volbách 2018 - Studio Zlín speciál (zdroj: ČT24)

Kaňovský řekl, že se se subjekty, se kterými již ANO jednalo, programově prolínají. „To je ale zatím v tuto chvíli všechno,“ uvedl Kaňovský, podle kterého ANO řeší uvnitř svého hnutí výsledky prvních jednání a další vyjednávací strategii. V dalších dnech se ANO setká se zástupci dalších subjektů v zastupitelstvu. V končícím volebním období městu vládla koalice STAN a ANO. 

Hnutí Zlín 21 má podle Vančury k dosavadní koalici výhrady. „V našem volebním programu jsme měli výhrady, jak dosavadní koalice pracuje na budoucnosti Zlína. Dle výsledků voleb v tomto dvojbloku jako třetí minoritní partner nevidíme svoje místo, radnice by měla projít většími změnami,“ řekl Vančura. Pokračování koalice v daném složení není pro Zlín 21 nejlepší způsob obsazení radnice.

„Nediskutujeme o tom, že STAN se svými partnery dokázal přivést město do lepšího stavu, než ve kterém ho převzal. Město ale potřebuje řešit i jiné úkoly, než tomu bylo v posledních čtyřech, respektive osmi letech. Toto je v našem volebním programu a zástupcům ANO známo a čekáme na jejich vyjádření. V tuto chvíli preferujeme KDU-ČSL, ODS a Piráty, se kterými bychom chtěli jednat o širší koalici ve Zlíně,“ uvedl Vančura.

Po volbách 2018 – Studio Brno speciál (zdroj: ČT24)

V minulých komunálních volbách získal vítězný STAN 31,60 procenta hlasů a 18 mandátů v městském zastupitelstvu. V roce 2014 se do zastupitelstva ještě dostaly ANO s 14,62 procenta hlasů (8 mandátů), ČSSD s 11,59 procenta hlasů (6 mandátů), KDU-ČSL spolu s hnutím Zlín 21 s 11,51 procenta hlasů (6 mandátů) a KSČM s 6,39 procenta hlasů (3 mandáty).