Ve Zlíně i u Tachova se srazil vlak s autem. Dva lidé při nehodách zemřeli

Na železničním přejezdu ve Zlíně se v neděli odpoledne střetl osobní vlak jedoucí z Otrokovic do Zlína s osobním autem. Řidič vozidla podle dostupných informací zemřel, vlak vykolejil, řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Provoz na trati je zastaven. K podobné nehodě došlo i v Boru u Tachova a i ta si vyžádala oběti na životech.

Nehoda ve Zlíně se podle údajů Drážní inspekce stala po 17:30 na přejezdu poblíž prodejny Terno ve Zlíně-Loukách. Zabezpečený je světelnou výstražnou signalizací bez závor.

„V důsledku střetnutí osobní vlak vykolejil. Při nehodě byl dle dosavadních informací usmrcen řidič osobního automobilu. Provoz na trati je přerušen. Drážní inspekce zahajuje vlastní šetření této mimořádné události včetně zpracování závěrečné zprávy,“ uvedl Drápal.

„Řidič osobního vozidla jel od Otrokovic. Odbočoval doleva k supermarketu a chtěl to pravděpodobně stihnout, než křižovatkou někdo bude projíždět. Jedno vozidlo před ním křižovatku stihlo projet, on už ne, protože se střetl s vlakem. I když strojvedoucí troubil, přesto na přejezd vjel,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Milena Šabatová.

Řidič automobilu podle mluvčí při nehodě utrpěl zranění neslučitelná se životem. „První vagon vykolejil. Ve vlaku nebyli žádní cestující, pouze personál. Nikdo z jeho členů neutrpěl zranění, dechová zkouška na alkohol byla u strojvedoucího negativní. Nehodou se nyní zabývají kriminalisté ve spolupráci s dopravními policisty,“ řekla mluvčí. 

Vykolejení vlaku a úmrtí řidiče osobního auta potvrdila i Drážní inspekce. „Provoz na trati je přerušen. Drážní inspekce zahajuje vlastní šetření této mimořádné události včetně zpracování závěrečné zprávy,“ uvedl Drápal. Na vlaku podle odhadu inspekce vznikla škoda dva miliony korun, na trati 300 000 korun a na automobilu 500 000 korun.

Podle Českých drah mohou cestující mezi Otrokovicemi a Zlínem namísto vlaků využít autobusové linky. Jezdit lze i autobusovými a trolejbusovými linkami MHD. V úseku mezi stanicemi Zlín střed a Vizovice je železniční doprava zachována. U některých spojů je podle dopravce zavedena náhradní autobusová doprava. Omezení by podle odhadu Českých drah mohlo skončit kolem půlnoci.

Při nehodě na Tachovsku zemřel jeden člověk, dva se zranili

V neděli odpoledne se osobní vlak s autem srazil také v Boru u Tachova. Vlak podle Drápala jel z Bělé nad Radbuzou do Plané u Mariánských Lázní. Nehoda se stala na železničním přejezdu za Borem, zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor. 

Podle předběžných informací vjel řidič osobního vozu na přejezd v době, kdy svítila červená; navíc předjížděl čekající vozidla. Přední náprava motorového vlaku vykolejila.

Původní informace mluvily o smrti řidiče, podle aktuálních zpráv přišla o život spolujezdkyně. Vážně zraněného řidiče odvezl vrtulník do plzeňské nemocnice. Lehce zraněného strojvůdce ošetřili v nemocnici ve Stodu.

Na místě byli záchranáři, policie a také inspektoři Drážní inspekce. Doprava na regionální trati z Plané u Mariánských Lázní do Domažlic byla přerušená téměř do 21:00. Náhradní autobusy jezdily mezi stanicemi Bor a Bělá nad Radbuzou. Škoda na vlaku byla na místě odhadnuta na 1,1 milionu korun, sto tisíc korun na trati a dvacet tisíc na automobilu.

Nehoda v Boru u Tachova
Zdroj: Drážní inspekce/ČTK