Ve věci nakládání s nebytovými prostory v Brně poslal soud do vazby jednoho člověka

Městský soud poslal v případu podezření na neoprávněné nakládání s nebytovými prostory v Brně do vazby jednoho člověka. Vyhověl tak návrhu žalobkyně. Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) ve věci zadrželi ve středu dva lidi.

„Soud akceptoval můj návrh a vzal obviněnou osobu do vazby z důvodu uvedených v paragrafu 67 písmeno A, tedy z důvodu vazby útěkové. Druhá osoba je stíhaná na svobodě,“ řekla žalobkyně Petra Lastovecká.

Na webu Vrchního státního zastupitelství v Olomouci ve středu informovala Lastovecká o tom, že kriminalisté zahájili trestní stíhání dvou lidí pro podvod spáchaný formou spolupachatelství v souvislosti s podezřením na neoprávněné nakládání s nebytovými prostory v Brně. Podle ní šlo o neoprávněné nakládání s nebytovými prostory na adrese Hlinky 46.

„Prověřování trestné činnosti dalších osob ve vztahu k těmto nebytovým prostorám nadále trvá. Se souhlasem dozorové státní zástupkyně byly z důvodu existence vazebních důvodů k tomuto okamžiku tyto dvě osoby zadrženy,“ uvedla žalobkyně.

Podle serveru Seznamzprávy.cz jsou policií stíhané dvě ženy, které pomocí takzvaných bílých koní ovládaly prostory v historickém domě v ulici Hlinky. Ty mají více než stometrovou rozlohu a je možné tam vybudovat exkluzivní bydlení. 

Prostory přidělila Městská část Brno-střed původně podle serveru švagrovi brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) a jeho přítelkyni. Ti o několik let později podle serveru radnici požádali, aby byly přepsány na jiný pár, Tomáše Janošku a jeho družku.

Policie podle serveru míní, že to byly jen nastrčené osoby a že ve skutečnosti prostory ovládal někdo jiný. Janoška je totiž bratrem jedné z nově obviněných žen, Moniky Janoškové. Druhou stíhanou je její kolegyně Denisa Hlubocká, píše web Seznam Zprávy.

Vaňkovou policie ve věci nekontaktovala

Vaňková ve středu novinářům řekla, že k trestnímu stíhání nic neví. „Byla jsem o tomto informována, ale nemám k tomu bližší informace. Vzhledem k tomu, že je to dům na území městské části Brno-střed, kde jsem působila, je možné, že se další informace dozvíme,“ řekla Vaňková. Na dotaz, zda ji k věci kontaktovala policie, uvedla, že v posledních měsících ani letech nikoliv.

Policie na podzim v Brně zasahovala kvůli bytům dvakrát. Počátkem října v souvislosti s privatizací bytů na radnici městské části Brno-střed obvinila osm lidí v čele s politikem ODS Otakarem Bradáčem. V polovině října pak zadržela v souvislosti s pokusem o ovládnutí černovické pískovny a privatizace městských domů deset lidí, tři později propustila. Obvinila sedm lidí a dvě firmy.