V Tanvaldu hořel rekonstruovaný bývalý penzion, zranění jsou tři dělníci a hasič

V Tanvaldu na Jablonecku od rána hořela rekonstruovaná budova bývalého penzionu, vyhlášen byl třetí stupeň poplachu. Hasičům se požár podařilo zlikvidovat v odpoledních hodinách. Zranění utrpěli čtyři lidé. Jde o tři dělníky, kteří uvnitř pracovali, a jednoho hasiče, pod nímž se při hašení propadla konstrukce. Hasiči odhadli škodu na deset milionů korun.

Zranění hasiče je středně vážné a záchranáři ho převezli do jablonecké nemocnice stejně jako jednoho dělníka, který se nadýchal kouře. „Je zraněn lehce. Další dvě osoby jsme ošetřili na místě a další ošetření odmítly,“ řekl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

Předběžná výše škody je dle hasičů asi deset milionů korun. Zásahem se hasičům podařilo uchránit majetek zhruba za pět milionů korun, uvedli na sociální síti X. Na požářišti nyní zajišťuje dohled místní dobrovolná jednotka.

„V sobotu dopoledne proběhne vyšetřování příčin vzniku požáru společně s policií,“ sdělil krajský zastupující mluvčí hasičů Jan Přerovský. Policisté se okolnostmi vzniku požáru začali zabývat už v pátek, když vyslýchali svědky. „Pravděpodobně zahájíme úkony pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti,“ řekl regionální mluvčí policie Vojtěch Robovský.

Požár v Raisově ulici byl hasičům nahlášen před sedmou hodinou ranní, hasiči ho tak likvidovali zhruba dvanáct hodin. V jednu chvíli tam bylo až šedesát hasičů z dvanácti jednotek, po poledni už méně. „Požár se rozšířil do konstrukcí celé střechy a některých částí pláště budovy. Velitel zásahu zřídil štáb ke koordinaci hasebních prací,“ uvedli hasiči na síti X.

Po propadnutí části konstrukce hasiči zasahovali jen zvenčí za pomocí dvou automobilových žebříků a dvou speciálních zařízení pro řezání vodním paprskem CCS Cobra. Nad místem požáru nepřetržitě létal dron s termovizí.

Starosta Tanvaldu Vladimír Vyhnálek (Volba pro město) řekl, že požárem byl zasažený soukromý objekt, který jeho majitel přestavuje. Kvůli požáru byl pro dopravu omezený provoz v Raisově ulici.