V sokolovské chemičce unikl ethylakrylát. Silně zapáchá, podle hasičů ale nebezpečí nehrozí

Navzdory citelnému zápachu se lidé z okolí sokolovské chemičky Synthomer nemusejí bát, že by měl únik látky ethylakrylát vliv na jejich zdraví. Unikl v noci, hasiči únik zastavili a nezaznamenali v ovzduší ve městě nebezpečnou koncentraci.

Ethylakrylát unikl v Synthomeru kolem jedné hodiny v noci. „Na místě úniku byli již pracovníci podniku, kteří odstavili výrobní jednotku. Hasiči použili hasební pěnu, aby zamezili dalšímu šíření výparů látky,“ uvedl mluvčí hasičů Karlovarského kraje Martin Kasal.

V okolí chemičky si lidé ve středu stěžovali na nepříjemný zápach. Podle hasičů jim ale nic nehrozí. Na šesti místech v Sokolově měřili hodnoty chemikálií v ovzduší a nic nebezpečného nezaznamenali. „Toto kontrolní měření bude výjezd chemické laboratoře v ulicích Sokolově v průběhu dne ještě několikrát opakovat,“ ujistil Kasal.

Podle vyjádření samotného Synthomeru uniklo asi sto litrů etyhlakrylátu. „Příslušná výrobní jednotka byla okamžitě odstavena z celkového provozu, zabezpečena a po podrobném vyšetření bude rozhodnuto o jejím dalším zprovoznění,“ uvedla chemička. Únik byl podle ní důsledkem technické závady. Firma se za únik omluvila a ujistila, že bezpečnost provozu považuje za prioritu.

Ethylakrylát je látka používaná při výrobě barev, autolaků či plastů. Může podráždit dýchací cesty, nebezpečný je ale pouze při velmi vysoké koncentraci.