V Řečanech nad Labem instalují provizorní most. Hotový má být do konce října

V Řečanech nad Labem stavební firma instaluje provizorní přemostění Labe. Sloužit motoristům bude do té doby, než Pardubický kraj postaví nový most, který nahradí dosluhující téměř sto let starý. Instalaci provizorní komunikace předcházely zemní práce na březích a vybudování plošin.

„Konstrukce se už montuje a vysouvá se nad vodu. Vše by mělo být hotové do konce října,“ avizoval Milan Skýba, vedoucí útvaru inženýringu, příspěvkových a dotačních programů Správy a údržby silnic Pardubického kraje.

Za provizorní most kraj zaplatí víc než 67 milionů korun bez daně z přidané hodnoty, konstrukci odkoupí. Provizorium o délce asi sto metrů tvoří třímetrové segmenty. Bude je možné v budoucnu používat i na jiných místech, lze je rozdělit na kratší úseky a případně také pronajímat.

Nový most v Řečanech má stát zhruba 160 milionů korun. Bude mít část určenou pro chodce a cyklisty a splňovat podmínky pro splavnost Labe. Vzhledově má ladit s krajinou v okolí Národního hřebčína v Kladrubech, která je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Most bude stát na na železobetonových opěrách, je navržený s ocelovou nosnou konstrukcí spřaženou železobetonovou monolitickou deskou a délkou přemostění 88 metrů.

Současný most mezi Řečany nad Labem a Kladruby nad Labem slouží od roku 1926. Vzhledem k jeho špatnému stavu je na něm nyní omezená rychlost na dvacet kilometrů v hodině, pro vozidla nad dvanáct tun platí zákaz vjezdu.