V Plzni se srazily tramvaje, záchranáři ošetřili téměř třicet lidí

Srážka tramvají v Plzni (zdroj: ČT24)

V Karlovarské ulici v Plzni se ve čtvrtek po poledni srazily dvě tramvaje. Záchranáři po nehodě ošetřili 28 lidí. Většinou utrpěli lehčí zranění, středně těžce byla zraněna řidička tramvaje, řekla mluvčí krajské záchranné služby Mária Svobodová. Příčiny nehody policie vyšetřuje, podle ní tramvaj zezadu narazila do brzdící soupravy. Po třetí hodině odpoledne už byl provoz na silnici možný dvěma jízdními pruhy, obnovil se i provoz tramvají.

Nehoda se stala kolem půl jedné odpoledne, jedna tramvaj narazila zezadu do druhé. Zdravotníci poskytli pomoc celkem dvaceti osmi osobám. „Nikdo není ve vážném stavu. Probíhá třídění zraněných a odvoz do plzeňských nemocnic. Všechny složky IZS jsou na místě,“ uvedl krátce po nehodě na síti X plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

„Primárně jsou všechna zranění spíše lehčího charakteru, hůře byla zraněna akorát řidička tramvaje, která byla se středně těžkými zraněními odtransportována do zdravotnického zařízení,“ řekla mluvčí krajské záchranné služby Mária Svobodová. Původní informace hasičů mluvily o třiceti až pětatřiceti zraněných, záchranáři pak počet upravili na dvaadvacet. „Finální bilance všech ošetřených osob je dvacet osm,“ uzavřela Svobodová.

Příčina nehody je v šetření

Podle mluvčího hasičů Petra Poncara se dvě soupravy srazily nedaleko křižovatky u čerpací stanice. Kolik lidí v tramvajích cestovalo, hasiči nevědí. Pro lehce raněné přijel evakuační autobus. „Podle prvotních informací první jedoucí tramvaj z dosud nezjištěných příčin náhle zastavila a zezadu do ní narazila druhá tramvaj. Alkohol byl na místě vyloučen dechovou zkouškou jak u řidičky tramvaje, tak u řidiče. Příčina nehody je v šetření,“ uvedla policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Nehoda v místě nehody zastavila dopravu. V patnáct hodin už byl provoz na silnici možný dvěma jízdními pruhy, obnovil se i provoz tramvají, informovala policie a dopravní podniky. „Škoda na tramvajích byla odhadnuta na milion korun. Drážní inspekce zahájila vlastní šetření této mimořádné události včetně zpracování závěrečné zprávy,“ sdělil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.