V Karlových Varech sjel autobus po střetu s autem do kolejiště. Sedmnáct lidí je zraněných

U Tržnice v Karlových Varech ráno po nehodě sjel autobus do železničního kolejiště. Podle informací hasičů a Správy železnic pádu autobusu na koleje předcházela srážka s osobním autem. Řidič autobusu, patnáct cestujících a řidič osobního auta byli ošetřeni s lehkými zraněními, kvůli vyššímu počtu zraněných vyhlásili záchranáři traumaplán prvního stupně. Po ošetření ale nakonec zůstala v nemocnici jen jedna osoba na hospitalizaci. Provoz v centru města byl obnoven kolem 15:30. Hasiči a Správa železnic odstranili uvázlý autobus v kolejišti. Oprava trati potrvá zřejmě do soboty.

Nehoda v Karlových Varech se týká autobusu městské hromadné dopravy, sjel po střetu s autem do kolejí. „Zraněno je sedmnáct lidí,“ sdělil mluvčí krajských hasičů Lukáš Černý. Řidič autobusu, patnáct cestujících a řidič osobního auta mají převážně lehká zranění. Řidič auta, který zřejmě nehodu způsobil, nadýchal podle policie 0,83 promile alkoholu. Policie ho vyšetřuje kvůli obecnému ohrožení z nedbalosti. Hrozí mu až pět let.

Kolej je posunuta přibližně o půl metru až jeden metr. Pracovníci Správy železnic zjišťují poškození tratě, autobus by měly vyprošťovat dva jeřáby. Příčina nehody je v šetření policie, která ke své práci používá 3D scanner. „Na místo bylo vysláno pět hasičských jednotek s jedenácti kusy techniky. Hasiči pomohli s vyproštěním cestujících i obou řidičů. Nyní je autobus staticky zajištěn, aby se nehýbal, a bude probíhat jeho vyproštění z kolejiště,“ řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Černý.

Trať je podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy poškozena v délce zhruba patnácti metrů. Po vyproštění autobusu z kolejiště bude potřeba sundat poškozený kolejový rošt a obnovit štěrkové podloží. „Tyto práce potrvají podle situace a dostupnosti techniky do soboty. Poté by měl být provoz v úseku obnoven,“ uvedl Gavenda. České dráhy zatím nahradily traťové spoje náhradními autobusy.

„Krátce po sedmé hodině ranní vyhlásila Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje první stupeň traumaplánu. Všech sedmnáct účastníků nehody bylo s lehkými zraněními rozvezeno do zdravotnických zařízení v Karlovarském kraji i za pomoci dopravního automobilu hasičského záchranného sboru,“ upřesnil mluvčí krajské záchranné služby Radek Hes. Po ošetření nakonec zůstala v nemocnici jen jedna osoba na hospitalizaci.

Podle informací mluvčího policie Jana Bílka je v místě nehody doprava zcela zastavena od křižovatky u Chebského mostu po kruhový objezd u bývalé Solivárny. V centru města se celé ráno tvoří kolony. Podle serveru dopravninfo.cz se doprava zpomaluje především v Západní ulici, na Chebském mostě, v Rybářích a při sjezdech z průtahu městem. Podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy nejezdí vlaky mezi stanicemi Karlovy Vary a Karlovy Vary Dolní nádraží.

„Trať je poškozena v délce zhruba patnáct metrů. Po vyproštění autobusu z kolejiště, které bude trvat přibližně tři hodiny, bude potřeba sundat poškozený kolejový rošt a obnovit štěrkové podloží. Tyto práce potrvají podle situace a dostupnosti techniky do soboty. Poté by měl být provoz v úseku obnoven,“ nastínil Gavenda. České dráhy zatím nahradily traťové spoje náhradní autobusovou dopravou.

Provoz na silnici bude obnoven po vyproštění autobusu z kolejiště a po ukončení šetření nehody, což bude trvat minimálně do odpoledních hodin.