V Karlovarském kraji padne několik starých mostů

Události v regionech: Most nad D6 musí zbourat (zdroj: ČT)

Nevyhovující most na Sokolovsku, který vede přes frekventovaný úsek dálnice D6, čeká demolice. Z betonového mostu už začínají odpadávat úlomky na silnici, což potvrdila i Krajská správa a údržba silnic (KSÚS). Výstavba nového mostu přijde investora na 130 milionů korun.

O demolici mostu přes dálnici D6 rozhodl diagnostický posudek. „Prokázal nejen závady technického charakteru, ale i statické závady, které jsou prakticky neopravitelné,“ vysvětlil technický náměstek KSÚS Petr Šťovíček. Most zbourají silničáři bagry, bodly a hydraulickými nůžkami.  

Betonový most krajští silničáři průběžně opravují. Natáhli na něj například síť, která zabraňuje opadávání úlomků přímo na dálnici.

Nový most nedaleko Lokte na Sokolovsku má mít jen dva pilíře a železobetonový nosník. „Realizace je duben až říjen příštího roku. To znamená, že se nám o rok podařilo tu výstavbu zrychlit,“ uvedl ředitel KSÚS Jiří Šlachta. 

Stejný osud čeká další tři mosty

Kromě mostu poblíž Lokte na Sokolovsku se mají zlikvidovat i další tři – v Krásném Jezu blízko Bečova, v Dlouhé Lomnici a ve Sklářích u Mariánských Lázní.

Naopak most přes řeku Bystřici v Ostrově na Karlovarsku chtějí silničáři zachránit. „Objevili jsme totiž pozůstatky původního mostu z druhé poloviny 16. století,“ vysvětlil vedoucí odboru péče o památkový fond Národního památkového ústavu Loket Jan Konůpek.

Karlovarský kraj eviduje nejnižší počet nevyhovujících mostů v republice, celkem třiadvacet. Například v Pardubickém kraji jich je až 156 a ve Zlínském 180. Nejvíce mostů ve špatném stavu má kraj Středočeský, a to až 562. 

To, že má Karlovarský kraj nejméně mostů ve špatném stavu, podle silničářů není dáno jenom rozlohou regionu. Jde hlavně o to, že kraj ze Státního fondu dopravní infrastruktury investuje právě do mostů až třetinu finančních prostředků.