V Jablonci podle hasičů unikla organická rozpouštědla

Liberečtí hasiči zveřejnili seznam látek, které v úterý večer unikly v panelovém domě v Jablonci nad Nisou. Jde o organická rozpouštědla, mezi nimi mimo jiné toluen nebo acetyl-aceton. Používají se například pro ředění barev. Řada z nich je toxická, dráždí zejména oči a dýchací cesty. Lékaři museli ošetřit na čtyři desítky lidí, jeden z pacientů stále leží v jablonecké nemocnici na JIP. Případ šetří policie jako obecné ohrožení.

Únik neznámé dráždivé látky ve Skelné ulici oznámil na operační středisko hasičů jeden z obyvatel domu v úterý před 18:00. Do nemocnic v Liberci, Jablonci nad Nisou, Mladé Boleslavi a Jičína záchranáři potom rozvezli 36 lidí.

„Bylo to hlavně z preventivních důvodů k dalšímu dovyšetření. Byl mezi nimi i jeden náš záchranář,“ uvedl mluvčí krajské záchranné služby Michael Georgiev. Lidé si ale stěžovali i na dušnost či škrábání v krku. Do nemocnic záchranáři převezli i dva policisty a devět hasičů.

Hasiči ve středu odhalili jen stopová množství neznámé chemikálie, odpoledne látky identifikovali. Zkoumali je pracovníci chemické laboratoře z Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč.

Zastupující mluvčí hasičů Jan Přerovský dodal, že nezná zdroj. „Vzorky jsou ze vzduchu. Ne, že bychom je odebrali z nějaké kádě či něčeho jiného,“ řekl. „Je možné, že některé látky se tam mohly vyskytnout náhodně, ale jejich následky souhlasí s projevy, které ti lidé měli,“ dodal Přerovský.

Jeden z pacientů zůstává na jednotce intenzivní péče

Osmnáct lidí převezly v úterý večer sanitky do jablonecké nemocnice. „Z toho dva podepsali reverz a šli večer domů. Jeden pacient leží na interní JIP, zbytek pacientů je na standardních lůžkách s podrážděním horních cest dýchacích. Jakou látkou se lidé přiotrávili, zatím stále nevíme,“ uvedla mluvčí jablonecké nemocnice Jana Válková.

Patnáct lidí ošetřili také v liberecké nemocnici. „Nezjistili jsme nic, co by souviselo s nějakou otravou,“ řekl její mluvčí Václav Řičář. Všichni podle něj zůstávají v nemocnici na pozorování. „Večer nám byly vrtulníkem preventivně dopraveny protilátky, nebylo je ale třeba nikomu podat,“ dodal. 

Do domu se už vracejí jeho obyvatelé. Asistují jim při tom policisté i specialisté hasičů, kteří prověřují, zda v bytech není nebezpečná koncentrace nějakých látek, řekl krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský.