Hasiči v Jablonci zasahují u úniku neznámé látky, 33 lidí skončilo v nemocnici

Složky integrovaného záchranného systému zasahují u úniku neznámé látky ve Skelné ulici v Jablonci nad Nisou. Záchranáři ošetřili 33 lidí, mezi nimi i hasiče a policisty, všichni však byli při vědomí, řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev. Lidi, kteří měli dechové obtíže, nechali záchranáři převézt na vyšetření do nemocnic v Jablonci, Liberci a Mladé Boleslavi. Na výsledky rozborů neznámé látky se nadále čeká.

Únik neznámé dráždivé látky oznámil na operační středisko hasičů jeden z obyvatel panelového domu kolem 19:00. „Na místě jsme ošetřili 29 obyvatel z domu, další tři jsme pak dohledali, protože se ukázalo, že v době úniku se v domě stěhovalo, postižený byl také jeden z hasičů,“ doplnil mluvčí záchranky. 

Policisté později informovali o tom, že z preventivních důvodů do nemocnic putovalo 33 lidí, mezi nimi byli dva policisté a devět hasičů.

Co bylo příčinou potíží obyvatel domu na jabloneckém sídlišti Šumava, zatím není jasné, na místo kolem 22:00 dorazila chemická laboratoř hasičů z Lázní Bohdaneč, která je vybavena pro rozšířenou detekci nebezpečných látek. „Na výsledky čekáme,“ řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jan Přerovský. Policie místo také zcela uzavřela pro dopravu.