V centru České Lípy spadla římsa a zeď domu. Policie evakuovala deset lidí

V historickém centru České Lípy v sobotu brzy ráno upadla římsa a část zdi domu v Jiráskově ulici. Zřítily se na auto. Nikdo nebyl zraněn. Kvůli bezpečnosti obyvatel domu, který je v rekonstrukci, policie deset lidí evakuovala. Téměř všichni už se mohou vrátit domů, až na jednu ženu bydlící v bytě pod střechou.

„Uživatelé domu se můžou vrátit, kromě jedné paní. Tam to nelze,“ uvedl řídicí důstojník hasičů v České Lípě Ladislav Vakula. Žena je podle něj u své rodiny a zatím se neví, kdy se i ona vrátí zpět do bytu.

Policejní mluvčí Dagmar Sochorová doplnila, že do domu se nebudou moci vrátit ještě další čtyři lidé, kteří se večer vrací z dovolené. Zatím se neví, kde budou prozatímně ubytovaní.

„Statik určil, že byly zasaženy tři bytové jednotky. Do dvou z nich se mohou jejich obyvatelé vrátit, nicméně do třetí se vrátit nemohou,“ vysvětlila Sochorová.

Policisté zahájili trestní řízení

Věc šetří kriminalisté z České Lípy. Zahájili trestní řízení kvůli podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Policie také zjišťuje způsobenou škodu.

Římsa spadla nejspíš kvůli špatnému stavu střešní konstrukce. „Kdysi někdo na půdním prostoru prováděl nějaké provizorní zabezpečení, nedostatečné. Váha střešní konstrukce zapříčinila spadnutí okrasné římsy s tou zdí,“ přiblížil Vakula, k čemu v Jiráskově ulici došlo.

Hasiči již před polednem svoji práci na místě ukončili. Vyztužili nalomené trámy a odstranili zbytek visící římsy, aby neohrožovala okolí. Ulice bude do pondělí uzavřená, dokud se nevyklidí suť.