V Břeclavi pětinásobně zdraží teplo a teplá voda. Firma přestala dodávat teplárně plyn

Zhruba třem tisícům domácností v Břeclavi pětinásobně zdraží teplo a teplá voda. Společnost Teplo Břeclav ke zvýšení cen přistoupila poté, co jí dodavatelská firma NWT jednostranně ukončila dodávky plynu. Teplárna teď musí odebírat zemní plyn za aktuální ceny. Z původních 628 korun za gigajoule se cena tepla zvýšila na 3030 korun.

Městská společnost Teplo Břeclav uzavřela smlouvu o dodávkách plynu s firmou NWT v roce 2020, a to pro roky 2022 a 2023. Podle jednatele společnosti Teplo Břeclav Martina Martáka už na konci roku 2021 se NWT na teplárenskou společnost obrátila s žádostí o navýšení ceny z důvodů výrazného nárůstu ceny plynu.

„Nakonec jsme přistoupili v lednu 2022 na zvýšení jednotkové ceny o třicet procent, protože jsme nechtěli riskovat ukončení smlouvy a složité právní spory, což nám umožňuje zákon o veřejných zakázkách. NWT se dokonce zavázalo, že další riziko změny okolností jde k jejich tíži. Jsem absolutně v šoku ze současného vývoje a přístupu této společnosti,“ řekl Marták.

Zdražení tepla je tak zhruba pětinásobné. Starosta Svatopluk Pěček (ANO) řekl, že město dotčeným lidem v tomto nemůže nijak pomoci, protože by šlo o nepovolenou veřejnou podporu. „Nejde to, ani kdybychom chtěli, nemůžeme v tomto směru dělat nic,“ řekl.

Teplárny chtějí vymáhat po dodavateli škodu

Advokát Michal Šilhánek, který teplárenskou společnost zastupuje, uvedl, že bohužel žádný právní nástroj v tuto chvíli neumožňuje donutit NWT pokračovat v dodávce plynu. „Jakmile bude známa výše škody, kterou NWT svým konáním dle našeho názoru způsobilo, budeme ji všemi dostupnými prostředky vymáhat,“ uvedl advokát. Generální ředitel NWT Vít Štěpánek se odmítl vyjádřit.

Společnost Teplo Břeclav byla založena v roce 1998, je stoprocentně vlastněná Městem Břeclav. Základní jmění společnosti je 200 tisíc korun. Provozuje především zařízení tepelného hospodářství ve vlastnictví Břeclavi, zajišťuje i provoz energetických zařízení jiných vlastníků a provozování sedmi posilovacích stanic pitné vody.