TÉMA

Cena plynu

Plyn v Evropě je nejlevnější od června 2021

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh ve čtvrtek poprvé od června 2021 klesla pod třicet eur (zhruba 712 korun) za megawatthodinu (MWh). Dolů ji tlačí vysoká úroveň zásob a rostoucí teploty, které snižují poptávku, píše agentura AFP.
18. 5. 2023|

Tarifní ceny plynu budou klesat pomaleji než burzovní, protože loni naopak pomaleji rostly, říká ekonom

Nelze očekávat, že by ceny plynu pro konečné spotřebitele klesaly obzvlášť rychle, i když spotové ceny jsou v přepočtu na koruny na úrovni léta 2021. V Událostech, komentářích to řekl ekonom Petr Bartoň, podle nějž je problém v tom, že dodavatelé si předem nakoupili energie za vyšší ceny, takže tarify klesají pomaleji. Podotkl ovšem, že nelze považovat dodavatele za neohleduplné, připomněl, že nyní jsou sice tarify vyšší než burzovní ceny, ale na druhé straně, když loni ceny rostly, bylo zdražování tarifů pomalejší než růst cen na burze.
21. 2. 2023|

Vrbno muselo najít nového dodavatele plynu stejně jako Břeclav. Teplo výrazně zdraží

Ve Vrbně pod Pradědem zdraží teplo o víc než dvě stě procent. Firma Teplo Vrbno zdražila poté, co jí dodavatelská firma NWT jednostranně ukončila dodávky plynu. Nový dodavatel je výrazně dražší. Na svých stránkách o tom informovala radnice. Podobnou situaci nyní řeší o představitelé Břeclavi. Tamní dodavatel Teplo Břeclav zdraží ze stejných důvodů, ale pětinásobně.
5. 10. 2022|

V Břeclavi pětinásobně zdraží teplo a teplá voda. Firma přestala dodávat teplárně plyn

Zhruba třem tisícům domácností v Břeclavi pětinásobně zdraží teplo a teplá voda. Společnost Teplo Břeclav ke zvýšení cen přistoupila poté, co jí dodavatelská firma NWT jednostranně ukončila dodávky plynu. Teplárna teď musí odebírat zemní plyn za aktuální ceny. Z původních 628 korun za gigajoule se cena tepla zvýšila na 3030 korun.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 15:43|

Z rekordních maxim zamířila cena plynu dolů. Přesto zůstává oproti minulosti stále velmi vysoko

Poté, co se v týdnu ceny plynu v Evropě vyšplhaly na rekordní maxima, během čtvrtka se výrazně snižovaly. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v lednu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku krátce před 16:00 SEČ vykazovala pokles o zhruba pětinu na 136 eur (zhruba 3400 korun) za megawatthodinu. V úterý poprvé v historii překročila 170 eur za MWh.
23. 12. 2021|