Ústí nad Labem chce vykupovat problémové domy

Události v regionech: Výkup bytů v Ústí nad Labem (zdroj: ČT24)

Radnice Ústí nad Labem se snaží bojovat s rozšiřováním ghetta ve vyloučených lokalitách výkupem nemovitostí. Podle ní je to způsob, jak nad místními ghetty a jejich nájemníky získat kontrolu. Zastupitelstvo bude o výkupu bytů rozhodovat příští pondělí. Pokud záměr radní schválí, začnou s ním ještě letos.

Jednou takovou vyloučenou lokalitou jsou Předlice na okraji Ústí. Strážníci tam často řeší hluk a nepořádek. Radnice chce mít nad nájemníky lepší kontrolu, proto zamýšlí odkoupit padesát místních bytů ve dvou domech od soukromníka. Nájemní smlouvu dá následně těm, kteří nebudou mít dluh vůči městu a budou se chovat slušně.

„Po tom, co se koupí budovy, prodlouží se na půl roku nájemní smlouva a v té době se ukáže, kdo je normální a kdo je problémový,“ prohlásil náměstek primátora Michal Mohr (SPD). „Já sám bych byl rád, kdyby lidi, kteří nám v Ústí dělají problémy a byli sem dovezení z celé republiky včetně Prahy, tak kdyby se vrátili domů,“ řekl.

Nájem v Předlicích vychází přibližně na 17 tisíc měsíčně. Stát proto připravuje cenové mapy, zamezit mají zneužívání sociálních dávek majiteli ubytoven. „Tady obchod s chudobou probíhá léta a jsem přesvědčený, že ten majitel ví, že ten byznys končí,“ prohlásil opoziční zastupitel Martin Krsek (Pro! Ústí). „Ale město zrovna v té chvíli, kdy by měly začít ceny nemovitostí klesat, tak nepočká a kupuje ve velmi nevýhodnou dobu,“ dodal.

Rozpadlé objekty v ghettu hodlá město dokonce úplně zdemolovat. „Aby se ty slušné čtvrti rozšiřovaly do vyloučených lokalit a aby se vyloučené lokality staly normální částí města,“ vysvětlil Mohr.