Ústečtí zastupitelé souhlasí se zvýšením daně pro problematické nemovitosti

Majitelé některých problematických budov v Ústí nad Labem by mohli platit vyšší daň z nemovitosti. Záměr opatření obecné povahy, které po vypořádání připomínek umožní změnit koeficient pro výběr daně, schválilo městské zastupitelstvo. Týká se zejména okolí hotelu Máj a také části Sklářské ulice. Ústecké vedení zvýšení daně prosazuje s tím, že jsou s lokalitami proslulými nepořádkem spojené zvýšené náklady.

Sklářská ulice, kde chce město zvýšit daň z nemovitosti u některých budov, je jednou z ústeckých vyloučených lokalit. „Domníváme se, že to, že bude zvýšena daň z nemovitosti, povede majitele objektů, aby více dohlíželi na to, jakým způsobem se chovají jejich nájemníci,“ očekává primátor Petr Nedvědický (ANO).

Hotel Máj je potom opuštěná ruina, podle Nedvědického je nebezpečná a zároveň nezabezpečená, časté jsou v ní požáry. „Dokonce i složky Integrovaného záchranného systému tam nemohou vstupovat všechny, jen hasiči,“ podotkl. V obou případech jsou podle něj vynakládané vyšší finanční prostředky, a to jak na úklid, tak na výjezdy hasičů či strážníků.

Město vytipovalo obě místa jako problémová ve spolupráci s hasiči, strážníky a policisty. V případě Sklářské vynaložilo město již několik milionů korun na úklid. U bývalého hotelu chce radnice prosadit bourání. Stavební úřad v minulosti i vydal demoliční výměr, ale majitel Máje se proti němu odvolal.

Nedostatečně zdůvodněné, zní od opozice

Opoziční zastupitel Martin Krsek (PRO! Ústí) na mimořádném zasedání zastupitelstva označil návrh, který umožní připravit změnu koeficientu daně z nemovitosti pro vybrané lokality, za nedostatečně zdůvodněný. Očekával, že dostane k dispozici analýzy, které vyhodnocují vybrané objekty jako nejproblematičtější, a vyjádřil obavu, aby se neobrátili na soud s žalobou, že je opatření diskriminační. Vedení města mu však slíbilo, že do příštího zasedání zastupitelstva zpracuje podrobnou důvodovou zprávu.

Opozice také vyzvala vedení, aby o změnách koeficientu uvažovalo i v jiných případech. Předseda hnutí PRO! Ústí Richard Loskot poukázal, že jiná města to využívají třeba u průmyslových areálů. Krsek naproti tomu míní, že by se mělo jednat o snížení daně majitelům kulturních památek.