V ústeckém Mojžíři se stupňují obavy z napadení, restaurace ani nechce na sídliště vozit pizzu

Události v regionech: Další problémy v ústecké vyloučené lokalitě (zdroj: ČT)

Ústecká radnice chce na sídliště Mojžíř poslat více strážníků a také asistentů prevence kriminality. Do vyloučené lokality přestaly v létě jezdit trolejbusy, nyní oznámila jedna z ústeckých restaurací, že končí s rozvážkami do Mojžíře. Důvodem mají být incidenty s obyvateli a údajné vyhrožování násilím.

Na mojžířském sídlišti žije několik stovek lidí. Jsou mezi nimi starousedlíci, kteří si stěžují na sousedy, ale zároveň tvrdí, že se nemohou odstěhovat. „Máme tady dům a nic bychom za něj nedostali, kdybychom ho chtěli prodat. Posledních deset let už je to neúnosné,“ uvedla místní obyvatelka Růžena Jinešová.

Mezi nejčastější problémy v Mojžíři patří narušování nočního klidu, užívání drog, hluk a nepořádek. V létě přestaly na sídliště jezdit trolejbusy, kde se opakovaly problémy se slovními, ale i fyzickými útoky na cestující i řidiče. Od července je možné do Mojžíře dojet pouze s přestupem do autobusu, v němž dohlížejí na bezpečnost strážníci a nastupuje se do nich pouze předními dveřmi.

Údajnou agresivitou zdůvodnila nyní jedna z ústeckých pizzerií ukončení rozvážek do Mojžíře. Provozovatel restaurace odmítl vyjádřit se na kameru, na sociálních sítích uvedl, že se kurýři obývají napadení a dochází ke kopání do aut.

Vedení města nyní slíbilo, že se na bezpečnost v Mojžíři zaměří. „Posílíme hlídky městské policie, budeme muset intenzivně jednat i s družstvem a SVJ, protože jsme si vědomi situace, že tam nejsou úplně všechny normy plněny tak, jak by měly být,“ řekl náměstek primátora Tomáš Vlach (ANO). V 90' ČT24 doplnil, že město usiluje o pomoc směřovanou primárně starousedlíkům, které se snaží v některých případech přesunout do městských bytů.

Radnice ústeckého obvodu nově zavádí také opatření, kterému říká třikrát a dost. Znamená to, že za tři přestupky, kdy nebude zaplacená pokuta, bude usilovat o její stržení ze sociálních dávek. Tvrdí, že jí to zákon nezakazuje. Vlach míní, že město jedná i se sociálními službami a snaží se podporovat jejich programy. „Nicméně se ukazuje, že pomoc a podpora je směřována vniveč, protože za ta léta se situace zhoršuje a podpůrné aktivity spíše nefungují,“ říká.

Expert: Je třeba kombinace opatření

Vyloučené lokality v Česku mapuje Agentura pro sociální začleňování. Její ředitel Martin Šimáček ve stejném pořadu sdělil, že se o Mojžíři dlouho ví, že se v něm koncentrují chudí lidé. Není to ale podle něj jediné takové sídliště ve městě. Někteří obyvatelé v Mojžíři prý žijí v začarovaném kruhu, neboť jsou extrémně zadlužení, nemohou se nikam odstěhovat, nemají šanci si najít práci a jejich děti nejsou tak úspěšné ve školách. Mohou být také obětí takzvaného obchodu s chudobou.

„Po mnoha letech už není sporu o tom, že se sídliště nedají jen tak odstřihnout a dělat že neexistují, lidem možná sebrat všechny dávky a nechat je napospas. To vede jen ke zhoršení situace. Musíme tady mít robustní recept na vyřešení takového, možná největšího sociálního problému v Česku,“ podotýká.

Aby bylo na Mojžíři více bezpečno, je třeba kombinovat různá opatření, dodává. Posílení městské policie a asistentů prevence kriminality je prý třeba doplnit možnostmi pro mladé lidi, aby mohli smysluplně trávit volný čas. Podle Šimáčka je tak důležitý rozvoj nízkoprahových zařízení pro děti a mládež, spolupráce se školami i posílení asistentů pro děti, které žijí v sociálně vyloučených rodinách.

90’ ČT24: Vyloučené lokality v Česku – problémy a jejich řešení (zdroj: ČT24)