Telč láká turisty na pohádky

Telč (Jihlavsko) – Telč očekává letos více turistů. Město, jehož historické jádro je na seznamu světového dědictví UNESCO, získalo granty na svoji propagaci. Upozorňovat chce například na zámek proslulý natáčením pohádek. Sezonu zahájí výstava, která připomene českou filmovou pohádku z roku 1977 Jak se budí princezny.

Telč se pokouší zastavit úbytek turistů a také změnit jejich dosavadní praxi – nejčastěji do historického města na pomezí Vysočiny a jižních Čech přijedou, vystoupí z autobusu, vyfotografují si centrum – a jsou pryč. „Chěli bychom nabídnout atraktivity, aby tady návštěvník zůstal dva tři dny, přenocoval,“ podotkl telčský starosta Roman Fabeš. Radnice proto připravila školení pro podnikatele, aby řádně reagovali na poptávku turistů. Současně město připravilo nové programy, které mají turisty přilákat. Centrem se má stát telčský zámek, kde začnou výstavy podobné těm, jež měly velký úspěch v zahraničí.

Velký úspěch sklidily v saském zámku Moritzburg výstavy věnované filmové pohádce Tři oříšky pro Popelku. Napodobit se ho nyní chystá telčský zámek, který chce také připomínat pohádky v něm natáčené. Slibuje si od toho velký zájem českých turistů. Například výstava o filmu Jak se budí princezny ukáže kostýmy hlavních představitelů nebo scénář. S novým programem přitom nepřijdou nové ceny. „Co se peněz týče, zdražovat nebudeme. Žádné zvýšení DPH se nás zatím nedotklo,“ ubezpečil turisty kastelán Státního zámku Telč Bohumil Norek.

Turistická sezona v Telči začne v sobotu Vítáním jara. Zámek s výstavou otevře brány o týden později.

Blanka Poulová o nové turistické sezoně v Telči (zdroj: ČT24)