Techmania slibuje Plzni 3D planetárium

Plzeň – Po Varšavě a Barceloně se má stát Plzeň třetím evropským městem s 3D planetáriem. Vznikne v bývalé jídelně v areálu Škody jako součást technického muzea Techmania. Projekt financovaný z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace se má stát jeho vlajkovou lodí, první návštěvníci si ho prohlédnou v listopadu.

Planetárium v historickém továrním objektu z roku 1916 vzniká již rok, za necelý další rok má být hotové. Zatím provozovatel testuje technologii na zmenšeném modelu. „Návštěvníci přijdou a budou se cítit doslova obklopeni vesmírem, který se bude odehrávat všude kolem nich,“ řekl tiskový mluvčí Techmanie Tomáš Moravec. „Disponujeme nyní softwarem, v němž je simulován celý známý vesmír. Je zde například uložena pozice hvězd v Galaxii,“ doplnil kurátor vznikající expozice Vesmír Tomáš Meiser.

Ze vznikajícího planetária jsou nadšeni odborníci včetně zástupců „konkurence“, jako je pražské planetárium. „To je něco, co nemá u nás obdoby a jsem rád, že k tomu dochází právě tady v Plzni,“ řekl ředitel Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy (ovšem chebský rodák) Marcel Grün.

Moderní vybavení pro budoucí vzdělávací snímky nebude sloužit jen k popularizaci vesmíru. „Od podzimu nabídneme projekce z mnoha různých oborů. Kromě výletů mezi hvězdy a planety se návštěvníci vydají třeba do vnitřku nanovláken, molekul nebo se velmi detailně seznámí s modely DNA,“ slíbil mluvčí Moravec.

Reportáž Aleše Malára (zdroj: ČT24)