Strategické parcely koupil advokát. Starosta se bojí, že „Perthenovy proužky“ zablokují rozvoj obce

Události: Vysoká nad Labem nemůže růst, strategické parcely koupil soukromý majitel (zdroj: ČT24)

Rozvoj některých obcí brzdí situace, kdy strategické pozemky, kterými vede třeba kanalizace, patří soukromým vlastníkům. Stalo se to například ve Vysoké nad Labem. Zásadní parcely tam vlastní advokát Ervín Perthen z Hradce Králové, který obec před lety právně zastupoval.

Obyvatelé Vysoké nad Labem sporným parcelám přezdívají „Perthenovy proužky“. Čtyři podlouhlé pozemky se nacházejí ve čtvrti s desítkami nových domů a plochou pro další výstavbu.

„Těsně vedle silnice vede asi dva metry široký proužek, ve kterém je uložená kanalizace. Vede to ke kruhovému objezdu cirka 200 metrů,“ ukazuje pozemky starosta Vysoké nad Labem Jiří Horák (nestraník).

Další Perthenův pozemek je zhruba sedmdesátimetrový. „To je napojovací bod dvou kanalizací, strategický pozemek. Tudy se sbíhají vody z celé té lokality. Je účastníkem všech stavebních řízení. Nazval bych to asi spekulací,“ domnívá se starosta.

„Necítím potřebu záměry zveřejňovat“

Majitel strategické parcely, hradecký advokát Ervín Perthen, ale ve Vysoké nebydlí a nemá v obci ani žádnou stavební parcelu. Na otázku České televize, proč si před 14 lety koupil právě tyto čtyři pozemky s klíčovou infrastrukturou, neodpověděl. Rozhovor před kamerou odmítl.

„Mé současné záměry se nijak nedotýkají obce Vysoká nad Labem nebo nějakého jiného veřejného zájmu, proto necítím potřebu mé záměry zveřejňovat,“ reagoval e-mailem na otázky České televize. 

Bez napojení na kanalizaci

Starosta Jiří Horák s tím ale nesouhlasí. Pozemky advokáta Perthena podle něj s plány zástavby úzce souvisejí. „Kdyby ten proužek s kanalizací vlastnila obec, tak těchto deset nebo dvanáct parcel už je minimálně deset let zastavěných, protože obec samozřejmě dává souhlasy s napojením na kanalizaci,“ ukazuje starosta prázdné pozemky podél sporných parcel.

„Soukromý vlastník ten souhlas dát nemusí a nedal,“ pokračuje starosta.  Důvody, proč souhlas s napojením na kanalizaci neposkytl, považuje Ervín Perthen výhradně za soukromou věc.

Prázdné parcely ve Vysoké nad Labem
Zdroj: ČT24

„Může se stát, že se obec stane rukojmím těch vlastníků, kteří vládnou tímto podstatným infrastrukturním majetkem,“ komentuje situaci ve Vysoké nad Labem advokát Jiří Všetečka.

Ervín Perthen ale podobná hodnocení odmítá. „To není pravda, a pokud to někdo skutečně tvrdí, (…) asi bych po něm požadoval, aby si takové urážlivé tvrzení obhájil před soudem,“ vyjádřil se pro Českou televizi.

Perthen zároveň vzkázal, že klíčový pozemek se šachtou kanalizace obci převede. Ostatní parcely se podle něj zájmů obce netýkají.